30.000 uønskede slanger i naturen på Gran Canaria

Til tross for at 5000 slanger som ikke hører hjemme i naturen på Gran Canaria er fanget inn siden 2007, sier de siste estimatene at det nå fins 30.000 slike slanger på øya.

Californisk kongesnok fins i tre fargekombinasjoner i naturen på Gran Canaria. Her er den tverrstripede. Det fins også en svart variant med langsgående, hvit stripe og en albinovariant. Foto: Life+ Lampropeltis

Californiske kongesnoker som har vært holdt som kjæledyr har rømt eller blitt sluppet fri i naturen, og har formert seg med voldsom fart med årene.

De første eksemplarene ble oppdaget i naturen på Gran Canaria i 1998.

Nå utgjør de en stor trussel mot truede arter som Gran Canarias kjempefirfisle (Gallotia stehlini) og blåhalede skinker (Chalcides sexlineatus).

Klikk her for å se en film (7 min) om californiassnoken på Gran Canaria 

Disse snokene kan bli opptil en og en halv meter lange og de kan leve i opptil 30 år. Hunnene kan legge over ti egg i året. De er ikke farlige for mennesker.

Frivillige deltar i jakten

I vår og i sommer deltar frivillige i innfanging av slanger. Den første runden med slangejakt startet i går, lørdag, i Telde øst på øya og Gáldar i nord.

I løpet av noen få timer fanget de over 50 frivillige inn de sju første eksemplarene, skriver avisen Canarias 7.

Øyrådet på Gran Canaria har i over ti år forsøkt å bli kvitt slangene, blant annet med hjelp av støtte fra et EU-prosjekt, Life+ Lampropeltis, som ble avsluttet i 2017. Feller, hunder og falker har vært brukt i jakten.

I fjor ble cirka 900 slanger fanget inn, og hittil i år drøyt 70.

Sprer seg til flere områder

Likevel fortsetter de tilsynelatende å øke i antall. og de sprer seg til stadig nye områder. En ny koloni med slanger ble nylig oppdaget i Montaña La Data i San Bartolomé de Tirajana kommune sør på Gran Canaria.

Det er nå bekymring om at værforholdene har gitt gode vilkår for slangenes reproduksjon, slik at det er fare for en ytterligere utøkning av slangebestanden.

På denne tiden av året begynner hannslangene å krype frem fra sine skjul.

Disse er beveger seg mer rundt omkring enn hunnene i parringstiden. Når det er lavtrykk og ustabilt vær, slik det har vært i vår, beveger de seg mer rundt i terrenget.

Kan begynne å spise flere arter

I tillegg til firfisler og skinker, spiser snokene mus og rotter. Ekspertene frykter at de kan gå løs på andre arter hvis det blir lite av den mest vanlige føden deres. Dette skal ha skjedd andre steder i verden.

De neste rundene med frivillige som fanger slanger er fastsatt til 5. mai, 12. mai, 19. mai, 26. mai og 2. juni.

Ingen slangearter hører naturlig hjemme på Kanariøyene. Du kan laste ned en egen mobilapp som kan brukes til å varsle om snoker som du oppdager.

Slangene er veldig sky og flinke til å gjemme seg, så det er svært få forunt å få øye på dem.

Slangene fins i disse områdene

  • Telde i øst, Santa Brigida og San Mateo i nord, Valsequillo i øst. I disse fire kommunene er det størst utbredelse, i et areal på 40-80 kvadratkilometer
  • Gáldar i nord (11 kvadratkilometer)
  • San Bartolomé de Tirajana i sør (4 kvadratkilometer)
  • Enkelte områder av Las Palmas

Det er tre varianter av snoken på Gran Canaria: Tverrstripete (ringer) snoker, snoker med langsgående stripe og albinosnoker.