Slangeinvasjonen på Gran Canaria lar seg ikke stoppe

Fra årsskiftet fram til 27. juli i år er 769 californiske kongesnoker fanget inn på Gran Canaria, men det ser ut til å være umulig å bli kvitt den.

Kartet viser hvor det er fanget californiasnoker (innfelt foto) i naturen på Gran Canaria. Ill/foto: Life+ Lampropolis

Fangsttallene presenteres på nettsiden til EU-prosjektet Life+ Lampropeltis, som går ut på å begrense spredningen av snokene på Gran Canaria og redusere bestanden.

Det fins ingen slangearter som hører naturlig til på Kanariøyene.

Californisk kongesnok er en invaderende rase som har rømt fra fangenskap og formert seg i et antall som utgjør en alvorlig trussel mot truede, stedegne krypdyrarter på Gran Canaria, og ser ut til å være umulig å bli kvitt, selv om anstrengelsene er store.

De første eksemplarene ble oppdaget i naturen på Gran Canaria helt tilbake i 1998. I 2014 ble det anslått at det fantes 8.000 eksemplarer.

Bruker hunder, rovfugler og radiosporing

Hansnoker som fanges inn blir avlivet og hunsnoker blir brukt som lokkemat i feller. Hunder og rovfugler er også satt inn i kampen mot snokene, og radiosporing er tatt i bruk.

Den organiserte kampen mot snokene har hittil pågått i ti år med støtte fra EUs Life+-prosjekt over en fireårs-periode. Langt over en million euro er satt inn i kampen.

Likevel fortsetter bestanden å øke og slangene å spre seg på Gran Canaria. Målet med bekjempingen er å stoppe spredningen og etter hvert redusere bestanden.

Ufarlig for folk

Californiasnoken hører ikke hjemme blant Kanariøyenes fauna, og gjør stor skade.

Heldigvis er de ufarlige for mennesker og svært sky, men til favorittføden hører den truede, kanariske kjempeøglen, Galotia stehlini, og blåhalede skinker (Chalcides sexlineatus), som også er stedegen og truet.

Her fins snoken

Anslag viser at mange tusen eksemplarer lever i naturen på Gran Canaria. Per i dag fins slangen i disse områdene:

  • Telde i øst, Santa Brigida og San Mateo i nord, Valsequillo i øst. I disse fire kommunene er det størst utbredelse, i et areal på 40-80 kvadratkilometer
  • Gáldar i nord (11 kvadratkilometer)
  • San Bartolomé de Tirajana i sør (4 kvadratkilometer)
  • Enkelte områder av Las Palmas

Det er tre varianter av snoken på Gran Canaria: Tverrstripete (ringer), med langsgående stripe og albino.

Prosjektledelsen oppfordrer folk til å melde fra om de ser eksemplarer av slanger i frihet. Det kan du gjøre på nettsiden http://www.lifelampropeltis.es/index.php/colabora, eller ved å ringe CECOPIN, en offentlig etat, på +34 928 353 443.