Snart starter slangejaktsesongen på Gran Canaria – frivillige søkes

Californisk kongesnok er en invaderende art som har spredd seg som en pest i naturen på Gran Canaria, og alle forsøk på å bli kvitt den gjennom over 15 år har vært forgjeves. 28. april starter årets fangstsesong.

De skraverte områdene på kartet viser hvor den californiske kongesnoken fins på Gran Canaria. Albinoslange innfelt. Foto: Life+ Lampropolis. Montasje: Canariajournalen

Problemet er at snoken spiser truede, endemiske arter på Gran Canaria, slik som kjempefirfisler og blåhalede skinker.

Et EU-støttet program for innfanging og kontroll av slangepopulasjonen og slangenes effekt på det biologiske mangfoldet, Life+ Lampropeltis, pågikk frem til 2017.

Et nytt program fortsetter dette arbeidet i etterkant av EU-prosjektet. I 2017 ble det fanget inn cirka 900 californiske kongesnoker på Gran Canaria.  

Bli med på jakten

Etter at EU-prosjektet ble avsluttet er det bare to personer som er ansvarlige for å fange inn snokene. I år kan frivillige også bidra med å sette ut feller.

De som vil være med, må registrere seg med navn, spansk identifikasjonsnummer, e-post, mobiltelefonnummer og årsaken til at de vil delta i en e-post til lifelampropeltis@gesplan.es. Skriv på spansk. Det er begrenset med plasser.

App for varsling

Du kan også laste ned en egen mobilapp som kan brukes til å varsle om snoker som du oppdager eller fylle ut et skjema om dine observasjoner på nettsidene.

Årets snokejakt for frivillige pågår på seks fastsatte datoer i Valsequillo og Telde kommune:

28. april, 5. mai, 12. mai, 19. mai, 26. mai og 2. juni.

Klikk her for å se en film (7 min) om californiasnoken på Gran Canaria 

Ingen slanger hører til på Kanariøyene

Ingen slangearter hører naturlig hjemme på Kanariøyene. Californiske kongesnoker fins her fordi de har rømt fra fangenskap og formert seg i et stort antall.

Slike slanger har også vært observert inne i boliger, men utgjør ingen fare for mennesker.

De første eksemplarene ble oppdaget i naturen på Gran Canaria i 1998. I 2014 ble antallet anslått til 8000 eksemplarer.

Slangen fins i disse områdene

  • Telde i øst, Santa Brigida og San Mateo i nord, Valsequillo i øst. I disse fire kommunene er det størst utbredelse, i et areal på 40-80 kvadratkilometer
  • Gáldar i nord (11 kvadratkilometer)
  • San Bartolomé de Tirajana i sør (4 kvadratkilometer)
  • Enkelte områder av Las Palmas

Det er tre varianter av snoken på Gran Canaria: Tverrstripete (ringer) snoker, snoker med langsgående stripe og albinosnoker.