Ny slangerekord på Gran Canaria

Antallet slanger som er fanget i naturen på Gran Canaria har allerede passert fjorårets rekord og var oppe i 839 eksemplarer den 18. august.

Markeringene på dette kartet viser hvor det er fanget californiasnoker i naturen på Gran Canaria. Ill/foto: Life+ Lampropolis

I hele fjor ble det fanget 805 slanger. Prognosen i år er 900 slanger.

Det er californisk kongesnok som fanges inn, en innvaderende art som ikke hører hjemme på Kanariøyene og utgjør en fare for trudede, endemiske arter som utgjør slangens føde.

EU-prosjekt er avsluttet

Frem til i år ble det kjørt et EU-støttet Life-Lampropelitis-prosjekt som skulle bidra til at Gran Canaria skal bli kvitt slangeplagen. Nå pågår et post-Life program for innfanging og kontroll av slangepopulasjonen og slangenes effekt på det biologiske mangfoldet.

Frem til 11. august var det åtte personer som hadde kontrakt på å fange inn slangene i feller som er plassert i de tre områdene  hvor det fins flest slanger og håndtere de som befolkningen fanger. Nå er det bare to personer som er ansvarlig for dette arbeidet, skriver avisen Canarias 7.

Det kan bety at slangene vil spre seg enda mer og øke ytterligere i antall.

Ingen slanger hører til på Kanariøyene

Det fins ingen slangearter som hører naturlig til på Kanariøyene. Californisk kongesnok er en invaderende rase som har rømt fra fangenskap og formert seg i et antall som utgjør en alvorlig trussel mot truede, stedegne krypdyrarter. Den utgjør ingen fare for mennesker.

De første eksemplarene ble oppdaget i naturen på Gran Canaria i 1998. I 2014 ble antallet  anslått til 8.000 eksemplarer.

Slangen fins i disse områdene

  • Telde i øst, Santa Brigida og San Mateo i nord, Valsequillo i øst. I disse fire kommunene er det størst utbredelse, i et areal på 40-80 kvadratkilometer
  • Gáldar i nord (11 kvadratkilometer)
  • San Bartolomé de Tirajana i sør (4 kvadratkilometer)
  • Enkelte områder av Las Palmas

Det er tre varianter av snoken på Gran Canaria: Tverrstripete (ringer), med langsgående stripe og albino.