Utryddelse av Kanariøyenes kjempeøgler truer balansen i økosystemet

På Kanariøyene lever stedegne kjempefirfisler som er viktige for enkelte stedegne veksters overlevelse og den økologiske balansen i naturen, men de er i fare for å bli utryddet.

Lagarto Gigante de Gran Canaria fins bare på Gran Canaria og er de største av Kanariøyenes øgler. De kan bli opptil 80 centimeter lange. Foto: Hugo Ryvik

Øglene er sårbare for menneskelig aktivitet.

Helt siden de første bosetterne kom til Kanariøyene og tok med seg dyrearter som ikke naturlig hører hjemme her, slik som katter, har øglene blitt redusert i antall. Rovfugler og pinnsvin tar også øglene.

På Gran Canaria har i tillegg California-slanger som har formert seg til et antall på mange tusen og spredd seg til flere områder av øya gjort innhugg i øglebestanden.

Endemisk busk kan bli utryddet

En av de stedegne vekstene som er helt avhengig av øglene er en busk ved navn Orijama (Neochamaelea pulverulenta).

Spredningen av buskens frø skjer utelukkende med hjelp av øglene, skriver det nasjonale, spanske forskningsinstituttet CSIS i en rapport.

CSIS advarer om at det er nødvendig å bevare store øglearter som lever av frukt.

Mange kjedeeffekter

I rapporten, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Ecology, blir det understreket det vil være et alvorlig slag mot Kanariøyenes naturarv hvis kjempeøglene forsvinner. Det vil bli flere kjedeeffekter på det fungerende, økologiske systemet.

Ved å studere geologiske og genetiske data har forskerne påvist at det har vært en dramatisk tilbakegang av den genetiske populasjonen av Orijama i områder hvor kjempeøglene er utryddet, og endringer i den genetiske sammensetningen.

Store øgler fins på fem kanariøyer

Kjempeøgler fins på Gran Canaria (Gallotia stehlini), Tenerife (Gallotia intermedia), El Hierro (Gallotia simony), La Palma  (Gallotia auaritae) og La Gomera Gallotia bravoana).

På de to sistnevnte drives det oppdrett og utveksling av øgler for å bygge opp bestanden.