2500 kjempeøgler har fått nye hjem på Gran Canaria

Over 2500 eksemplarer av en fredet kjempeøgle som bare fins på Gran Canaria er flyttet fordi området de bodde i bygges ut med kjøpesenter og menneskeboliger.

Lagarto Gigante de Gran Canaria kan bli 80 centimeter lang fra snute til haletipp. Den er listet opp i den nasjonale katalogen over truede arter. Foto: Wikimedia Commons

I dag ble de siste 30 eksemplarene som er fanget inn sluppet løs i den botaniske hagen Jardín Botánico Viera y Clavijo i Las Palmas.

En ny brosjyre om øglen ble samtidig presentert av miljøminister María del Mar Arévalo, skriver nyhetsbyrået Efe.

Gigantøglene Lagarto Gigante de Gran Canaria (Gallotia stehlini) hører til firfislefamilien, og kan bli 80 centimeter lange. Det er den største av alle øglearter som fins på Kanariøyene.

Store kolonier i Tamaraceite

Kolonier av øglene, mange av dem særlig store, holdt til i et område av Tamaraceite i utkanten av Las Palmas som nå blir bygd ut. For å redde øglene, ble de fanget inn og flyttet til tryggere områder.

Øglene ble fanget ved at det ble lagt mat i plastrør som var tettet i den ene enden. Rørene ble hengt opp vertikalt om kvelden.

Øglene krøp ned i røret etter maten, og kunne ikke ta seg ut igjen. Om morgenen ble de hentet og transportert i kasser til sine nye hjem.

Langt unna allfarvei

De nye hjemmene ligger langt fra folk og veier, på steder hvor det er bra tilgang med mat og hvor det er mulig for øglene å bygge små kolonier.

Mange er satt ut i det beskyttede naturområdet Pino Sano, og resten er satt ut i raviner i innlandet på Gran Canaria.

Fortsatt er det noen øgler igjen i Tamaraceite, men rundt 90 prosent skal være fanget inn og flyttet.

Flere arter er flyttet

I tillegg ble det fanget og flyttet 132 eksemplarer av blåhalet skink (Chalcides sexlineatus), og 83 eksemplarer av øglearten Tarentola botgeri, som også er stedegne på Gran Canaria.

Dette er første gang at dyrearter har blitt flyttet i forkant av en utbygging på Gran Canaria.

Solslikkende vegetarianer

Lagorta Gigante de Gran Canaria liker seg i solen. Den er vegetarianer, mens spiser fra tid til annen også insekter, småmus, firfisler og mindre øgler.

Urbefolkningen spiste disse øglene, men dens eksistens har aldri vært alvorlig truet, selv om den fins på listen over truede arter.

Øglenes fiender på Gran Canaria i dag er katter, rovfugler, pinnsvin og California-slanger. Sistnevnte hører ikke til på øya men har spredd seg i Telde-området og i Galdár, og har vist seg umulige å bli kvitt.

Ufarlig for folk

Øglen kjennetegnes av sin gule strupe. Den er sky og forsvinner som regel ut av sikte før du får øye på den. Gigantøglen er raskere enn beslektede øglearter.

Den er ikke farlig for mennesker, men kan bite fra seg hvis den blir trengt opp i et hjørne. Bittene er imidlertid ikke farlige.

Øglene bor ofte i hulrom i murer og sprekker i fjell. De fins over nesten hele Gran Canaria, men i liten grad i strandområdene sør på øya.

Lagarto Gigante de Gran Canaria kan bli elleve år gammel.