Industri eller marina: Skjebnedager for havn ved Arguineguín

I flere år har bølgene gått høye i striden om sementproduksjon og bruken av et kaianlegg sør på Gran Canaria.

Sementfabrikk i El Pajár, Gran Canaria.

Hvordan skal fremtiden bli for El Pajár? 

Nå er striden inne i en ny fase som kan bli avgjørende.

Kan havnen fortsatt bli brukt av en sementfabrikk, kan sementproduksjonen fortsette, eller skal havnen gjøres om til en fritidsmarina for turister og fastboende? Skal fabrikktomten brukes til turistanlegg?

Ligger ved Arguineguín

Det dreier seg om sementfabrikken og havneanlegget i Santa Águeda, tett på det lille tettstedet El Pajar, som ligger i nærheten av det større tettstedet Arguineguín.

Havnen ligger i forlengelsen av sementfabrikken som har vært drevet på stedet i 57 år.

Selskapet som driver fabrikken, Ceisa, eier tomten som fabrikken ligger på, og har, siden starten, hatt lisens for å bruke havneanlegget til utskiping og leveranser av råvarer.

Lisensperioden har nå gått ut, og Ceisa har søkt om en fornyelse.

Turistindustrien presser på

Problemet er at sterke krefter i reiselivsnæringen går hardt inn for at lisensen ikke skal fornyes.

I stedet vil de at havnelisens skal gis for en marina, og at fabrikktomten skal brukes til turistanlegg.

Frist på 15 dager

Den sittende regionale regjeringen er enig med reiselivsinvestorene i dette spørsmålet.

Denne uken kom havnevesenet, som er organisert under den regionale regjeringen, med en negativ rapport som betyr at Ceisa ikke vil få fornyet lisens for industriell bruk av havnen og fabrikkområdet.

Selskapet har 15 dager på seg til å komme med eventuelle motargumenter.

Så snart responsnen fra Ceisa er gjennomgått, skal regjeringen legge frem et forslag til løsning for styret.

Vil ha rask avklaring

Kanariøyenes minister for offentlige arbeider, Pablo Rodríguez, kunngjorde på tirsdag at regjeringen vil ha lisenssaken løst før sommeren.

Argumentet for den negative rapporten fra havnevesenet, er at Ceisa ikke har påvist en sterk nok forbindelse med en gruvevirksomhet i nærheten.

Dette er en forbindelse som Ceisa baserer lisenssøknaden på.

Vil ha fabrikk, ikke marina

Innbyggerne i tettstedet El Pajar, som ligger et steinkast fra fabrikken og havnen, har uttrykt ønske, gjennom en interesseforening, om at de fortsatt ønsker å ha fabrikken der.

Ceisa har tidligere kommet med uttalelser om at driften forsetter på samme sted, selv om de ikke får bruke havnen i fremtiden.

 I så fall går de over til landtransport.

Investorene som vil bygge marina er imidlertid neppe fornøyd med at marinaen skal ha en sementfabrikk i ryggen. Forslag til flytting har blitt lagt frem.

Arinaga, der det ligger en industrihavn, er foreslått.

Flytting av en hel sementfabrikk er imidlertid ingen enkel eller særlig billig affære, heller ikke å rive den gamle og bygge en helt ny.

Innbyggerne i El Pajar har levd med denne usikkerheten i flere år. Allerede i 2013 ble det lagt frem planer om å gjøre det lille kyststedet om til ett nytt Puerto de Mogán.

Siste ord i saken er neppe sagt før sommeren kommer.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!