Truer med skyhøyt pengekrav hvis sementfabrikk ved Arguineguín får fortsette

Hotellgruppen Cordial truer med et krav på over 50 millioner euro mot myndighetene hvis en sementfabrikk ved El Pajar på Gran Canaria får fornyet lisens for et kaianlegg.

Tettstedet El Pajar ligger ved Arguineguín sørvest på Gran Canaria.

Sementselskapet Ceisas fabrikk har vært drevet der, i Santa Águeda-bukten, siden 1957.

Selskapet eier tomten som fabrikken ligger på, og har lisens for industriell drift av en pir som selskapet selv har bygd.

Luksusleiligheter for turister

Cordial har nylig bygd luksuriøse turistleiligheter like i nærheten, Cordial Santa Águeda.

Hotellgruppens direktør, Nicolás Villalobos. sier til avisen Canarias 7 at investeringen ble gjort under forståelsen av at kaiområdet skulle gjøres om til  marina for fritidsbåter, og at sementfabrikken skulle bort.

Han hevder at Cordial ellers ikke ville gjort investeringen, som den kjente fotballspilleren David Silva fra Arguineguín for øvrig også er med på.

Vil kreve full kompensasjon

Investeringen er angivelig på over 50 millioner euro.

Det beløpet hevder direktøren at de vil kreve tilbake fra de kanariske myndighetene hvis sementfabrikken får fornyet lisens for kaianlegget, og fortsetter driften.

En turismeutbygging i området er beskrevet i områdeplaner fra øyrådet på Gran Canaria, vises det til.

Dagens lisens går ut neste år, og Ceisa har søkt om fornyelse til 2046.

Kjemper mot turisme

Innbyggere i tettstedet El Pajar har på sin side startet en underskriftskampanje mot utbygging til turisme, og ønsker å beholde sementfabrikken og den livsstilen de har i dag.

Kampanjen heter "Salvar la Bahía de Santa Águeda", kjøres på Change.org, og har fått over 1300 underskrifter i løpet av 13 dager.

Ruster opp kyststrekning

El Pajar ligger i San Bartolomé de Tirajana kommune, like ved grensen til Mogán kommune.

Sistnevnte kommune er i ferd med å ruste opp kyststrekningen fra småbyen Arguineguín mot denne grensen med blant annet gangvei og naturstrand med turistfasiliteter.

Vurderes av komité

En komité ledet av ministeren for offentlige arbeider skal angivelig ta for seg den fremtidige bruken av kaianlegget i Bahía de Santa Águeda i løpet av første kvartal 2020. 

Ceisa har tidligere uttalt at de kommer til å fortsette driften av sementfabrikken i El Pajar selv om de ikke får fornyet  lisensen for kaianlegget.

Varer og råvarer vil da bli transportert langs veiene i stedet for med skip.