Fabrikktomt ved Arguineguín kan bli bygd ut til nytt turistområde

Det eneste store industrianlegget på sørvestsiden av Gran Canaria, en sementfabrikk som ligger i El Pajár like ved Arguineguin, kan bli flyttet og gi plass til en ny turismeutbygging.

Konsesjonen for sementfabrikken i El Pajár går ut i 2020. Nærmest, Playa de Santa Agueda. Foto: Hugo Ryvik

Fabrikken drives av Ceisa Cement og har vært i drift i 60 år. Den var tidligere en viktig økonomisk motor, særlig under byggingen av Soria-dammen og den store turismeutbyggingen som startet på 1960-tallet.

I 2020 går konsesjonen for å drive fabrikken på tomten i El Pajár ut, skriver avisen Canarias 7.

Nå spekuleres det i kanariske medier om at den kan bli flyttet til haven i Las Palmas eller Arinaga slik at det kan bli en turismeutbygging på tomten, som er velegnet for formålet.

Fabrikkens industrihavn kan gjøres om til en havn for opptil 1000 fritidsbåter, og det fins en fin sandstrand der, Playa de Santa Agueda.

Dette har det også vært diskutert på politisk hold i San Bartolomé de Tirajana kommune tidligere, blant annet i 2011 og 2013.

Et luftslott av et gigantprosjekt kalt Kokoon i det samme området ble også presentert av norske forretningsmenn for noen år siden. Du kan lese om Kokoon-saken i avisen Bodø Nu, som vant Svarte Natta-prisen 2017 for sine avsløringer.

Det ligger et lite boligområde like ved fabrikken, og innbyggerne der har lenge klaget over forurensing og støy fra fabrikken. Det bygges nå ut nye boliger på en tomt som også like ved fabrikken.