Arguineguín, en norsk høyborg på Gran Canaria

Det er i fiskerbyen Arguineguín og traktene rundt Arguineguín at de fleste nordmennene flokker seg på Gran Canaria.

Arguineguín har blitt fylt opp med nordmenn, men det fins også mange kanariere og folk fra andre nasjoner i byen, som opprinnelig er en fiskerlandsby. Foto: Hugo Ryvik.

I Arguineguín kan du ikke unngå å treffe nordmenn, uansett hvilken tid på året du besøker byen.De fleste eiendommene som er på norske hender på Gran Canaria ligger i Arguineguín og omegn.

Her ligger også den norske sjømannskirken og den norske klubben på Gran Canaria, samt en rekke norskdrevne butikker og utesteder.

Oppover fjellsidene bak bykjernen i Arguineguín er det reist en rekke boliger hvor svært mange er bebodd eller eid av nordmenn, enten som overvintringssted, feriebolig eller som fast bolig.

Norsk skole fins i Arguineguín

Litt utenfor Arguineguin holder den norske skolen (Colegio Noruego) og det norske helsesenteret Valle Marina til. Helsesenteret drives av Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

I nærheten av disse fins Anfi del Mar, et enormt timeshareanlegg som nordmannen Bjørn Lyng fikk realisert på 1990-tallet. Mellom Arguineguín sentrum og Anfi del Mar, blant annet i Patalavaca, ligger store hoteller på rekke og rad.

Helsereiser drar mange til Arguineguín

En av grunnene til at Arguineguín er så attraktiv for nordboere er at byen har et av verdens mest stabile klima.

Derfor trekker Arguineguín til seg mange mennesker med helseplager av den typen hvor symptomene dempes i tørt og varmt vær. Det kan være reumatisme, psoriasis, astma, allergier og andre ting.

Dette gir et godt grunnlag for driften av både Valle Marina og et privat norsk legesenter i sentrum av Arguineguín.

Fiske står sentralt i Arguineguín

Opprinnelig er Arguineguín en fiskerlandsby, og fisket er fortsatt viktig. I dag er byen først og fremst preget av turister.

Likevel er den opprinnelige gamle bykjernen i Arguineguín forholdsvis godt bevart, uten store turisthotell, og fortsatt bor mange av den kanariske befolkningen i Arguineguín.

Arguineguín-området er for øvrig antatt å være blant de stedene på Gran Canaria hvor det, før spanjolene overtok på 1400-tallet, bodde flest av den opprinnelige befolkningen.

Arguineguín har bynære strender 

Byen har to badestrender og en fin strandpromenade hvor det ligger en hel del restauranter. Den ene stranden ligger helt inntil sentrum av byen.

Dagligvarebutikker med stort utvalg fins i sentrumsområdet av Arguineguín. Byen har et nytt og fint (La Marena) og et gammelt og slitt (Ancora) kjøpesenter med flere butikker og restauranter.

I Norske butikken ved markedstorget i Arguineguín er det norske matvarer å få kjøpt. En del matvarer fra Norge, Sverige og Danmark finner du også på supermarkedet Spar i byen.

To markedsdager i Arguineguín

Tirsdager er det stort marked med mye krimskrams og klær i Arguineguín, men også frukt og grønnsaker, blomster og en del genuint kanarisk håndverk.

Torsdager er det et mindre marked i kjøpesenteret Ancora.

På restaurantsiden fins det et stort utvalg med alt fra tradisjonell spansk mat til kinesisk, skandinavisk, tysk, italiensk og mye mer.

Innbyggere i Arguineguín

Arguineguín har cirka 2500 registrerte fastboende (2015) og Patalavaca 204, men et langt større antall oppholder seg i realiteten mer eller mindre fast her hele eller store deler av året. 

Kommunen som Arguineguin hører til, Mogan, har 1810 registrerte norske innbyggere (2016). En stor andel av disse bor i Arguineguin og setter et norsk preg på byen.

Turisme i Arguineguin

4622 sengeplasser fins i området Arguineguin-Patalavaca, hvor det var 27.856.865 turistovernattinger i 2015, en kraftig økning (85 prosent) fra 2014. I tillegg kommer et stort antall private overnattinger.

59,35 euro i gjennomsnittlig overnattingspris per døgn i 2015.

Folkefester i Arguineguín

Fiesta del Carmen (i midten av juli).

Norsk 17. mai-feiring.

Karnevalet Costa de Mogan i mars.

Verdt å se i Arguineguín

Landsbyen Cercado de Espino, 13 km. nord for Arguineguín.

Naturen i fjellområdene over Arguineguín.

Shopping i Arguineguín

Stort kremmermarked på tirsdager.

Norske matvarer.

Dansk brød.

Produkter for allergikere og økologiske matvarer på Spar Natura.

Spise ute i Arguineguín

Fisk.

Aktiviteter i Arguineguín

Fjellvandring.

Dykking.

Båtturer.

Vannsport.

Uteliv med levende musikk, ofte med norske artister.

Næringsliv i Arguineguín

Turisme og fiske.

Turistinformasjon i Arguineguín

www.mogan.es