Langkano med 20 døde drev til Brasil – skulle trolig til Kanariøyene

En langkano som antas å skulle frakte flyktninger fra Afrika til Kanariøyene, ble funnet ved nordøstkysten av Brasil med cirka 20 inntørkede lik om bord.

Flyktningbåt fra Afrika på vei til Kanariøyene havnet i Brasil.

Atlanterhavsruten til Kanariøyene regnes som verdens mest dødelige flyktningrute til havs.

Alt tyder på at båten har seilt ut fra Mauritania med kurs for Kanariøyene, og forsvant ute på Atlanterhavet, tvitrer Txema Santana, en kanarisk journalist som er spesialisert på migrasjonsspørsmål.

Det var fiskere fra byen Bélem nordøst i Brasil som oppdaget båten ute på havet 200 kilometer fra kysten på lørdag, skriver den brasilianske avisen G1 Globo.

Slept til land

Båten med de døde ble slept til en havn i delstaten Pará sent søndag kveld.

Riksadvokatens kontor i Brasil har i en uttalelse meddelt at en et kriminalteknisk team er sendt til området for å finne ut hvor likene og båten kom fra.

Hjelpeorganisasjonen Caminando Fronteras opplyser at båtens karakteristikker samsvarer med båter som blir brukt i Mauritania.

Har skjedd tidligere

Flyktningbåter fra Afrika har også i tidligere år drevet til  Brasil og Karibia. I 2021 ble minst sju slike båter funnet, noen av dem med døde migranter om bord, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Minst 22 flyktningbåter med over 1500 passasjerer som har lagt ut fra Mauritania i år med kurs mot Kanariøyene, er savnet på Atlanterhavet, ifølge Caminando Fronteras.

FNs internasjonale migrasjonsorganisasjon, IOM, opplyste denne uken at antallet migranter som har forsvunnet på atlanterhavsruten til Kanariøyene har økt med 20 prosent i år.

Flyktningbåter har ved mange tilfeller enten kommet ut av kurs, bommet på Kanariøyene, og deretter gått tom for drivstoff, eller de har fått motorproblemer og drevet hjelpeløst ute på havet.

Nye båtankomster

Mandag kveld kom det tre langkanoer fra Afrika med til sammen 206 flykninger og andre migranter til Los Cristianos på Tenerife og La Restinga på El Hierro. Alle passasjerene er ved god helse, tvitrer nødsentralen på Kanariøyene.

Natt til tirsdag kom en gummibåt med 59 passasjerer til Gran Tarajal-havnen på Fuerteventura.

I dag tidlig, tirsdag, kom en båt med 59 passasjerer til Arguineguín på Gran Canaria, og en annen båt med 43 passasjerer til Arrecife på Lanzarote.

Hittil i år har det kommet cirka 14 000 mennesker i småbåter fra Afrika, ifølge tall fra innenriksdepartementet og nødsentralen.

Oppdatering klokken 21.30:

Dokumenter og personlige eiendeler bekrefter at de døde er fra Mali og Mauritania, skriver nyhetsbyrået Efe, som viser til informasjon fra det føderale politiet, tirsdag ettermiddag.

Båten som de reiste med er 13 meter lang, har skrog av trefiber, og er av en type som blir brukt av migranter som reiser fra Afrika til Kanariøyene, opplyses det videre.

Ny informasjon fra Brasil sier også at det er ni mennesker, ikke 20, som det først ble opplyst, som ble funnet døde i og ved båten.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags