Innfører turistskatt for naturområder

En turistskatt skal innføres for turister som vil besøke de vernede naturområdene på Tenerife. Øyrådet på Gran Canaria vurderer å gjøre likedan.

Vil innføre turistskatt i naturområder på Tenerife og Gran Canaria.

Las Cañadas del Teide er et av områdene på Tenerife som merker turistslitasje.

Naturområdene som er aktuelle for turistskatt på Tenerife, er Las Cañadas del Teide, Anaga og Teno.

Forslaget om økoskatt, som det kalles, ble lagt frem for øyrådet av Tenerifes president, Rosa Dávila, på fredag, og fikk flertall.

Skatten skal innføres 1. januar 2025.

Alle unntatt innbyggere på øya må betale en avgift hvis de vil dra  inn i naturområdene.

Pengene skal brukes til tiltak for å beskytte naturen.

Hard belastning

De vernede områdene har den siste tiden vært overbelastet av besøkende, utsatt for vandalisme en rekke ganger, og folk har ofte tatt seg inn i områder der det er forbudt å gå. Forsøpling er også et problem.

For å innføre en slik skatt, er det nødvendig med en godkjenning fra Spanias regjering.

Det er foreløpig ikke fastsatt hvor mye som skal betales i avgift eller hvordan beløpet skal kreves inn.

Skatt av denne typen har tidligere blitt innført for nasjonalparken Timanfaya på Lanzarote.

Aktuelt for Roque Nublo

Gran Canarias øyråd vurderer å innføre turistskatt for Roque Nublo, et naturmonument sentralt på øya som besøkes av over 2500 mennesker hver dag, kunngjorde øryådets president, Antonio Morales, på fredag.

Det vurderes også å opprette egne busstjenester som skal frakte folk til Roque Nublo-området for å begrense antallet besøkende og unngå opphopning av biler som parkeres langs veien og skaper trafikkproblemer.

En studie om hvordan besøksbelastningen for Roque Nublo og andre vernede naturområder på øya, og hvordan den kan begrenses, er i ferd med å utarbeidets.

Avgjørelsen om beskyttelsestiltak skal tas når studien er ferdig om cirka to måneder, opplyste Morales i en kunngjøring til pressen

Studien omfatter også sanddynene i Maspalomas, som også er et vernet naturområde som er hardt belastet av turister og andre.

En bevisstgjøringskampanje har nylig blitt startet for Dunas de Maspalomas, og flere tiltak for bevaring er på trappene.

"Ditt blikk er det eneste avtrykket."

I et tredje naturområde på Gran Canaria, Bandama Caldera har det nå blitt innført et forbud mot busser over en viss vekt.

Øyrådet er enig om at folks tilgang til disse naturområdene må begrenses, understreker Moralés.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags