200 husokkupanter kan bli satt på gaten

Mange familier kan bli hjemløse når 200 husokkupanter kastes ut på Tenerife på tirsdag.

Costa del Silencio i Arona kommune på Tenerife.

Costa del Silencio sett fra  Montana Amarilla.

Familiene står i fare for å havne på gaten i mangel på boalternativer.

Blant de som skal kastes ut, er det barn, gravide, syke, funksjonshemmede og eldre mennesker.

De bor i et halvferdige boligbygg som heter Chasna, har 44 leiligheter, ligger i Costa del Silencio i Arona kommune, og har stått uferdig i 58 år.

Bygget ble okkupert for åtte år siden.

Har ingen andre steder å bo

En representant for okkupantene uttalte til avisen Diario de Avisos på fredag at de ber om løsninger til nye bosteder, og mer tid for å få med seg solpaneler, vanntanker og annet kostbart utstyr som de har investert i for å bli forsynt med blant annet strøm og vann.

Det vises til at okkupantene har sine liv, sine barn på skole, og sine jobber, men ikke har råd til å leie eller kjøpe boliger fordi prisene har gått gjennom taket.

Spørsmålet er hvor de skal gjøre av seg når de blir kastet ut uten ressurser til å leie bolig.

Rettslig ordre

En rettslig utkastelsesordre ble utstedt 8. februar. Utkastelsen skal skje 12. mars.

Den kan ikke utsettes fordi bygningen har strukturelle skader som kan føre til kollaps, uttaler Ruth Martín, sosialråd i Arona, til Diario de Avisos.

Disse svakhetene omtales angivelig i en rapport i forbindelse med reguleringsplaner for området.

Finner ikke ledige boliger

Okkupantene sier til avisen at de ikke har bedt om å få noe gratis fra myndighetene, men nå trenger de hjelp til å finne bosteder, og har kontaktet kommunen.

Foreløpig er det ikke funnet noen løsning på problemet.

Sosialråd Martín sier i avisartikkelen at kommunen vanligvis blir bedt av domstolen om rapporter med en vurdering av familienes livssituasjon før en utkastelsesordre blir utstedt.

Hvis det er familier i en sårbar situasjon, blir utkastelsen utsatt til det er funnet en løsning på bosituasjonen for disse.

I dette tilfellet er det ikke bedt om en slik rapport, fordi det er fare for kollaps av bygget.

Finner ikke ledige boliger

Sosialrådet sier at det er gjort henvendelser til Kanariøyenes regjering, øyrådet på Tenerife og Kanariøyenes boliginstitutt, men problemet er ikke løst ennå fordi det rett og slett ikke finnes ledige sosialboliger.

Martín hevder også at hoteller og andre overnattingssteder også er utelukket  fordi de er fulle av turister for tiden.

Det eneste de kan gjøre, er å gi opptil 3000 euro i pengestøtte slik at hver enkelt familie kan finne en leiebolig de har råd til.

Problemet er at det knapt finnes leieboliger tilgjengelig heller.

Prøver å løse boligkrisen

Spanias regjering har innført en ny boliglov som regulerer økning av den årlige husleien for å lette på boligkrisen.

Myndighetene har også vedtatt, og er i ferd med å bygge mange tusen nye kommunale boliger med overkommelig husleie for familier som ikke har råd til å betale markedspris på leieboliger, men mangelen er så stor at det vil ta år før det monner skikkelig.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!