25 boliger i Arguineguín-dalen forsynes nå med felles solkraft

Første fase i et prosjekt for energisamvirker med solceller er satt i drift i Arguineguín-dalen sørvest på Gran Canaria.

Cercados de Espino Arguineguín på Gran Canaria blir selvforsynt med strøm.

Cercados de Espino.

Øyrådet har som mål at dalen, som ligger i Mogán kommune, skal bli en grønn referanse på Kanariøyene innen selvforsyning av fornybar energi.

Det er bosettinger langs veien som går oppover i dalen som får energisamvirker der de deler på solkraften.

Kan bli 70 installasjoner

I den første fasen, som nå er satt i drift, deler 25 boliger med 32 beboere strømleveranser fra en felles solcelleinstallasjon på 578 kilowatt.

Øyrådet på Gran Canaria, gjennom øyas energiråd og Arguineguíns energiråd står bak prosjektet sammen med kontoret for samfunns,- og energiomstilling, skriver øyrådet i en kunngjøring som kom på fredag.

Prosjektet ble presentert av øyrådets direktør for energi og klima, Alexis Lozano, og medlemmer av sistnevnte kontor i januar.

Deretter har interessenter meldt seg på, og de første installasjonene har kommet på plass.

I januar ble det informert om at solceller på 70 tak i dalen kan forsyne 220 hus med all den strømmen de trenger.

Boliger i Soria, Barranquillo Andrés, El Caidero, Cercados de Espino, El Horno, Los Peñones, El Sao, El Vento og Las Crucitas er aktuelle for slike energisamvirker.

– Vårt mål er å konvertere befolkningssentrene langs Barranco de Arguineguín til 100 prosent bærekraftige, og et eksempel på selvforsyning av energi , i tillegg til å være det grønne episenteret på Gran Canaria takket være El Salto de Chira-prosjektet, uttaler øyrådets minister for miljø, klima, energi og kunnskap, Raúl García Brink, i pressemeldingen.

Salto de Chira er et vannkraftverk, Gran Canarias første, som er i ferd med å bygges sør på øya, øverst i Arguineguín-dalen.

Kraftverket vil få en kapasitet på 200 megawatt, nok til å dekke en firedel av strømbehovet på øya.

Boring av tunneler til fjellhallene hvor vannturbinene skal stå, er i en innledende fase.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!