Klarsignal til boring i havet ved Arguineguín

Grønt lys til å bore på havbunnen ved Arguineguín sørvest på Gran Canaria er gitt av Kanariøyenes departement for økologisk overgang.

arguineguin_hav_hovedvei

Energiselskapet Red Electrica de Espana (REE) har fått godkjenning til boring i forbindelse med et avsaltingsanlegg for sjøvann som er under oppføring, skriver departementet i en pressemelding

Anlegget skal både forsyne et påbegynt vannkraftverk lenger inn på øya (Salto de Chira) og landbruket med ferskvann.

Vertikal boring skal foretas i kommunene Mogán og San Bartolomé de Tirajana i tilknytning til avsaltingsanleggets innløp og utløp.

Anlegget ligger i grenseområdet mellom de to kommunene.

Overvåker påvirkningen

REE har laget en overvåkingsplan for å se til at blant annet hvaler, delfiner og havskilpadder skal forstyrres minst mulig.

Observatører skal overvåke dette både fra boreskipet og fra land når boringen pågår.

Støynivået i havet som det er gitt godkjenning for, er maksimalt 160 desibel.

Ingen utslipp

Et boreskip skal ankres opp med fire forankringspunkter utenfor kysten.

Ifølge godkjenningen, skal det ikke bli noen form for utslipp fra boringen fordi boreutstyret skal kjøles med sjøvann.

Turbiditeten (lyspenetreringen) skal overvåkes, og boringen skal stoppes hvis sjøgress eller omgivende habitater blir påvirket.

Et roterende, hydraulikkdrevet bor skal benyttes i boreoperasjonene.

Ba om mer informasjon

Departementets minister, José Antonio Valbuena, har forklart at godkjenningsprosessen ble gjort på nytt etter at den kanariske regjeringen overtok forvaltningsmyndigheten over kystområdene fra staten nylig.

Kanariske myndigheter ba om mer informasjon før godkjenning ble gitt enn det staten hadde bedt om.

Godkjenningen forutsetter at boreoperasjonen ikke hindrer tilgangen til havet, og at ingen del av det offentlige domenet kan okkuperes, utenom de det er gitt godkjenning for.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!