14 døde etter småbåtforlis sør for Gran Canaria

14 personer skal ha omkommet da en gummibåt med flyktninger og andre migranter sank sør for Gran Canaria på torsdag.

14 mennesker omkom i ny flyktningtragedie ved Kanariøyene.

Illustrasjonsfoto

 

Hjelpeorganisasjonen Caminando Fronteras og deres talsperson, Helena Maleno, tvitret om dette torsdag kveld. Båten skal ha hatt 58 passasjerer.

Maleno skal ha mottatt et foto som viser en gruppe mennesker som klamrer seg til en av båtens luftfylte pongtonger, som er i ferd med å tømmes for luft.

Maleno forteller til radiostasjonen RNE at hun hadde en telefonsamtale med en passasjer som var gravid i niende måned, og som tryglet om hjelp.

På et lydopptak av samtalen sier kvinnen på fransk at alle barna som satt midt i båten har forsvunnet. Hun sier videre: Det er veldig farlig, vannet kommer inn.

Forsinket redningsaksjon

Passasjerene skal ha bedt om hjelp i timevis.

Båten befant seg i internasjonalt farvann utenfor Cabo Verde i Marokko, og var på vei mot Kanariøyene.

Caminando Fronteras hevder at spansk og marokkansk redningstjeneste brukte lang tid på å bli enige om hvem som skulle komme båten til unnsetning.

Det skal ha vært marokkanerne som til slutt rykket ut.

58 passasjerer

Gummibåten hadde 58 passasjerer, opplyser Mareno til RNE.

Deriblant sju kvinner og to småbarn.

Rettsak etter sen redning i juni

21. juni døde flere passasjerer i en gummibåt på vei mot Gran Canaria etter at passasjerene ventet en hel natt på hjelp.

Saken ble anmeldt, og en straffesak mot spansk redningstjeneste om svikt av plikten til å gi assistanse er startet i kanariske domstoler.

Nærmer seg 40 000

Antallet flyktninger og andre migranter som har ankommet Kanariøyene hittil i år nærmer seg 40 000, ifølge tall fra innenriksdepartementet og nødsentralen, og antallet registrerte dødsfall på flyktningruten fra Afrika til Kanariøyene nærmer seg 900, ifølge FNs internasjonale migrasjonsorganisasjon, IOM.

Mørketallene er store fordi mange båter forsvinner sporløst på havet, og de omkomne ikke har blitt funnet.

Det reelle antallet døde er trolig minst 2000.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags