Amnesty kritiserer håndteringen av mindreårige flyktninger

Amnesty International retter skarp kritikk mot håndteringen av mindreårige flyktninger på Kanariøyene.

Langkano (cayuco).

Langkano (cayuco) på El Hierro.

Kritikken går blant annet ut på at mange nyankomne mindreårige blir plassert i mottakssentre for voksne, hvilket ikke skal skje.

Treghet i aldersbestemmelse

Amnesty kritiserer også den langsomme aldersbestemmelsen av mindreårige.

Det pekes på at 63 prosent av de cirka 4400 enslige mindreårige som bor i mottakssentre på Kanariøyene, ennå ikke er aldersbestemt, selv om de fysiske karakteristikkene for mange tydelig viser at de kan være mindreårige.

Mangler ressurser

Organisasjonen hevder at politiet ikke har tilstrekkelige ressurser til å utføre de nødvendige oppgavene.

Amnesty International har gjennomført en ny undersøkelse om dette som ble publisert på fredag.

Intervjuet migranter

Representanter fra organisasjonen har besøkt Santa Cruz de Tenerife og El Hierro fra 25. til 28. oktober, og gjort 21 individuelle intervjuer og to gruppeintervjuer med migranter og asylsøkere.

I tillegg har de hatt møter med relevante myndigheter og organisasjoner.

12 av 29 migranter som ble intervjuet, og som bodde i voksenmottak (CATE) sammen med voksne migranter, er mellom 15 og 17 år gamle, ifølge Amnesty.

De hadde bodd der i flere dager, og ingen hadde fått noen form for tilleggsbeskyttelse for mindreårige, slik internasjonal lov om menneskerettigheter krever, ifølge organisasjonens rapport.

Kritikken går også på manglende informasjon om rettigheter, mangel på lovfestet juridisk bistand, mangel på mottaksplasser på El Hierro, og andre forhold.

Rekordmange migranter i oktober

Tilstrømningen av småbåter med flyktninger og andre migranter har vært rekordstor, med både månedsrekord i oktober og allerede årsrekord i år.

I oktober kom det 14 976 personer, bortimot halvparten av alle de 30 705 som ankom fra januar til oktober, ifølge en månedsrapport fra innenriksdepartementet.

De første dagene i november har det kommet så mange at den gamle årsrekorden på 31 678 fra 2006 ble passert om morgenen 4. november.

Det har kommet 111 prosent flere i år enn på samme tid i fjor, og det har fortsatt å komme båter de første dagene i november.

Langt flere mindreårige enn tidligere

Over 3000 av de som kom i oktober, er mindreårige.

En av tingene som karakteriserer flyktningstrømmen nå, er at det kommer flere mindreårige og kvinner, og flere mennesker fra områder sør for Sahara enn i de foregående årene, ifølge Spanias migrasjonsminister, Luis Escrivá.

Mange av de mindreårige reiser alene, og noen har mistet foreldre under overfarten.

Blir ikke trodd

De mindreårige som ble intervjuet fortalte historier om at de ikke ble trodd av politiet da de oppga sin alder, at fødselsattester ble mistrodd, og at de ble fratatt mobiltelefoner som de ikke har fått tilbake, og dermed har problemer med å kontakte familie for blant annet å skaffe dokumentasjon på alder.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags