50 millioner euro til håndtering av båtflyktninger

Spanias migrasjonsminister, José Luis Escrivá, kunngjorde denne uken at 50 millioner euro skal innvilges til håndtering av migrasjon på Kanariøyene.

Flyktningbåt ved havnen i Los Cristianos på Tenerife.

Flyktningbåt ved havnen i Los Cristianos på Tenerife.

Saken skal behandles i neste ministerrådsmøte, og Escrivá regner med at det blir godkjent.

Escrivá kunngjorde dette overfor pressen etter et møte på kanariøya El Hierro, hvor migranttrykket er størst for tiden, med Kanariøyenes president,  Fernando Clavijo, presidenten for øyrådet på El Hierro, Alpidio Armas, og ordførerne i Valverde, La Frontera og El Pinar på El Hierro.

Foto: Kanariøyenes regjering

I år og neste år

Pengene skal benyttes gjennom resten av 2023 og i 2024.

En slik tildeling ble også gjort i 2022.

Escrivá understreker at dette er en alternativ finansiering til mat og vedlikeholdsutgifter, og at pengene også kan brukes til å dekke kostnader for å ta seg av mindreårige migranter.

For øyeblikket tar Kanariøyene seg av nesten 4000 enslige mindreårige.

Aldri flere enn 6000

Han viser også til departementets forpliktelser, og hevder at det ikke skal være flere enn 6000 nyankomne på Kanariøyene til enhver tid, uansett hvor mange som ankommer.

Tidligere, da tilstrømningen var betydelig lavere, var hver migrant i gjennomsnitt en og en halv måned på Kanariøyene.

Nå er det nede i en og en halv uke, ifølge migrasjonsministeren.

Nytt mottak

Han viser også til at de ønsker å styrke infrastrukturen på El Hierro ved å opprette et nytt førstemottak.

Et prosjekt for dette er startet, med et budsjett på ni millioner euro.

Senteret skal ligge  på en tomt i Echedo som tidligere var eid av forsvaret.

Det er også lagt frem forslag om å lage et mottak i et tidligere kloster i La Frontera, som ministeren finner interessant som et mulig permanent mottakssenter.

Det er også på tale å forbedre havnen i La Restinga.

Etterlyser sooidaritet

Escrivá har også bedt om større solidaritet fra spanske regioner på fastlandet, som kan ta imot langt flere av migrantene som ankommer Kanariøyene.

Foreløpig er det bare gjort avtaler om å ta imot 400.

Som eksempel viser han til at Madrid, hvor det bor åtte millioner mennesker, bare har akseptert å ta imot 30 migranter.

Migrasjonsplan undertegnet

Alle partier som er del av parlamentet på Kanariøyene, unntatt ytre høyre-partiet Vox, signerte på torsdag en plan for migrasjonsforvaltning på øygruppen.

Planen tar blant annet for seg administrativ koordinering med staten, koordinering mellom ulike administrasjoner,  og forbedringer i regulativer for mindreårige migranter

Fernando Clavijo kunngjorde dette på torsdag etter et møte der dokumentet ble signert.

Presidenten uttalte at de setter mennesker, og spesielt mindreårige, først, med hensyn til at de har flyktet fra krig og sult.

Koordineringsmekanisme

En mekanisme for koordinering og arbeid skal etableres, slik at det skal finnes en koordineringspolitikk mellom Kanariøyene og den spanske stat, selv om EU ikke har en slik politikk, slo Clavijo fast.

Det som haster mest, er å etablere en distribusjonsmekanisme og gjennomføre de nødvendige juridiske endringene for at enslige mindreårige skal kunne distribueres rundt omkring i Spania, mener Clavijo.

Disse barna må få utdanning, og garanteres de samme mulighetene som alle andre, slår han fast.

Hittil i år har det kommet over 25 000 flyktninger og migranter til Kanariøyene.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!