Erklæring om migrasjonskrise setter fart på prosedyrer

Spanias migrasjonsdepartement godkjente på tirsdag den kanariske regjerings forespørsel om å erklære migrasjonskrise.

Teltleir for flyktninger på Kanariøyene.

Midlertidig flyktningmottak på Kanariøyene. Arkivfoto

En slik erklæring er et administrativt verktøy som gjør at tidkrevende administrative prosedyrer knyttet til migrasjon kan hoppes over.

Ressurser og penger kan dermed tildeles mer eller mindre umiddelbart når det oppstår uventede situasjoner.

Har blitt gjort før

Migrasjonskrise ble også erklært i tilknytning til flyktningstrømmen fra Ukraina, og under migrasjonskrisen på Kanariøyene i 2020, da mottaksapparatet var kraftig nedbygd og tilstrømningen økte raskt.

I dag er mottaksapparatet langt bedre dimensjonert, men er likevel under hardt press med den mengden migranter som ankommer.

80 prosent flere

Det har allerede kommet over 24 000 migranter, nesten 80 prosent flere enn på samme tid i fjor, flere enn det gjorde i hele 2020, og det nest største antallet siden 2006, da det kom over 31 000.

8561 migranter ankom Kanariøyene i småbåter i første halvdel av oktober, ifølge tall fra innenriksdepartementet.

5000 på Kanariøyene nå

For øyeblikket er det cirka 5000 nyankomne flyktninger og andre migranter på Kanariøyene, ifølge et anslag gjort av Spanias migrasjonsminister, José Luis Escrivá, på tirsdag.

Antallet varierer, blant annet i forhold til hvor mange som sendes videre til fastlandet, og hvor mange som returneres til sine hjemland.

Førstemottaket har innkvarteringsplass for over 7000 mennesker fordelt på de ulike øyene.

José Luis Escrivá er i dag, onsdag, på El Hierro sammen med Kanariøyenes president for å se hvilke ressurser og tiltak som er nødvendig å sette inn.

Overbelastning

Den siste tiden har tilstrømningen av småbåter fra Afrika med flyktninger og andre migranter skutt slik fart at sjøredningstjenesten og mottaksapparatet på land har blitt overbelastet, særlig på El Hierro.

Røde Kors, som tar seg av nyankomne migranter, har nå startet rekruttering av frivillige fra avdelinger på fastlandet som er villige til å hjelpe til på El Hierro, og to fly fra Guardia Civil skal settes inn i migrasjonskontrollen på Kanariøyene og i Senegal.

Ikke fornøyd med Spanias regjering

Den kanariske regjering har lenge bedt andre regioner stille seg solidariske og ta imot flere migranter som har ankommet Kanariøyene.

Fernando Clavijo, Kanariøyenes president, er positiv til kriseerklæringen, men kritiserer samtidig at Spanias regjering «opprettholder forskjellige diskurser» i migrasjonsspørsmålet.

Clavijo viser til at innenriksminister Fernando Grande-Marlaska på den ene siden sier at det er tilstrekkelige midler for å håndtere tilstrømningen av migranter, og at det håndteres riktig. På den andre siden erklæres en nødsituasjon.

Vil ha en sentral enhet

Presidenten ønsker at det opprettes en sentralenhet for å strømlinjeforme håndteringen av migrasjonen.

De operative aktivitetene blir koordinert av Guardia Civils overkommando på Kanariøyene, men Clavijo ønsker en enhet som kan koordinere og administrere mellom ulike departementsnivå også.

Mangler plass til enslige mindreårige

Det mest presserende spørsmålet er innkvartering av enslige mindreårige migranter som ankommer i et antall av cirka 100 per dag for tiden.

Kanariøyene har ikke plass til flere i sine sentre for mindreårige, og må ha hjelp av andre regioner.

Clavijo uttaler at dette både er Europas, Spanias og Kanariøyenes ansvar.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!