Europarådet refser Spania for håndteringen av migranter

Kanariøyene, Ceuta og Melilla får påpakninger av Europarådet for alvorlige mangler i omsorgsprosedyrene for migranter.

langkango_redningsbåt

Cayuco (langkano) og redningsbåt.

Blant annet blir det gitt mangelfull juridisk informasjon til nyankomne, mindreårige migranter, blir det påpekt i en evalueringsrapport fra Europarådets gruppe for menneskesmugling (GRETA), som ble lagt frem på mandag.

Dette er informasjon som de kan bruke for å ta rede på om de er offer for menneskesmugling.

Spania blir oppfordret av Europarådet til å forbedre omsorgsprosedyrene for migrantene.

Det ser ikke ut til at spanske myndigheter har iverksatt tiltak for å løse situasjonen på Kanariøyene og i Ceuta og Melilla, påpekes det i rapporten.

Rapporten viser også til at Spania underestimerer smugling av mindreårige, og menneskesmugling knyttet til arbeidskraft.

Det legges nesten utelukkende vekt på menneskesmugling for seksuell utnyttelse av kvinner.

Svært få tilfeller av barnesmugling blir oppdaget, slås det fast.

For å illustrere dette, vises det til at innenriksdepartementet rapporterte at bare 79 mindreårige ble identifisert som ofre for menneskesmugling av de totalt 1687 ofrene som ble identifisert i perioden 2017-2022.

Hovedvekten var kvinner som ble utnyttet til sexarbeid.

Utilstrekkelig innsats er gjort for å adressere handel med mindreårige ofre, konkluderes det med i rapporten.

I tillegg til å be Spania forbedre omsorgsprosedyrene for migranter, ber Europarådet om at det må etableres flere trygge, spesialiserte innlosjeringsplasser med profesjonell betjening.

Det påpekes også at antallet ofre for menneskesmugling som er identifisert for kompensasjon er svært lavt, og at ingen har fått statlig kompensasjon.

Hittil i juni har over 1200 flyktninger og andre migranter ankommet øyene Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, El Hierro og Fuerteventura.

Så langt i år har det kommet over 5600 til Kanariøyene, ifølge informasjon fra innenriksdepartementet og sjøredningstjenesten.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags