Venter stor tilstrømning av migranter til Kanariøyene – Krever hjelp

Den politiske situasjonen i Senegal, uroligheter i Sahel-beltet og sult i Afrika vil føre til en dramatisk økning av båtflyktninger i høst, tror den kanariske regjeringen.

Flyktningbåt utenfor Fuerteventura.

56 passasjerer i en gummibåt fra Afrika ble reddet utenfor Fuerteventura på mandag.

Tilstrømningen av småbåter fra Afrika med flyktninger og andre migranter har vært stor i august, og det ventes at den blir enda større i september og oktober.

Krever hastemøte

Derfor krever Kanariøyenes regjering et hastemøte med Spanias utenriksminister, innenriksminister og migrasjonsminister for å be om økt innsats og mer ressurser fra staten, som har ansvaret for migrasjonssaker.

Det er særlig på Kanariøyene El Hierro, La Gomera og Lanzarote at det trenges flere og bedre ressurser, sa den kanariske regjeringens talsperson, Alfonso Cabello, på en pressekonferanse mandag etter den nye regjeringens første møte.

Det er også et krav om økt innsats fra Spanias regjering i migrantenes opprinnelsesland.

Det skal holdes et møte en av de nærmeste dagen mellom kanariske myndigheter, Røde Kors og Flyktninghjelpen (CEAR) for å analysere situasjonen.

Over 11 000 på åtte måneder

Afrikanerne som ankommer Kanariøyene i år, er hovedsakelig fra Sub-Sahara, det vil si land sør for Sahara.

Antallet migranter som har ankommet i småbåter hittil i år, har passert 11 000, ifølge tall fra innenriksdepartementet, sjøredningstjenesten og nødsentralen.

Hittil i august har det kommet cirka 2700. I august i fjor kom det 1075.

Mange enslige mindreårige

På pressekonferansen viste Cabello også til en alvorlig situasjon for enslige, mindreårige migranter.

Cirka 1600 mindreårige har ankommet hittil i år, men bare 346 har blitt overført til fastlandet siden 2021. Derfor er kapasiteten på sentrene for enslige mindreårige på Kanariøyene sprengt.

Det er inngått avtaler om overføring til spanske regioner på fastlandet, men avtalen er ikke innfridd.

I 2022 ble bare 17 mindreårige overført, og det skulle vært 340.

I år skal 342 overføres, ifølge avtalene.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!