Ordføreren i Mogán nekter å betale migrantbegravelser

Ordføreren i turistkommunen Mogán på Gran Canaria vil ikke betale begravelsene for båtmigranter som dør på overfarten og fraktes til Arguineguín havn.

Redningsskip hever tom langkano utenfor havna i Arguineguín

Redningsskipet Miguel de Cervantes hever en tom langkano utenfor havna i Arguineguín.

Havnen i Arguineguin er base for sjøredningstjenesten sør på Gran Canaria, og landingssted for migranter og andre mennesker som reddes på havet. Omkomne blir også fraktet dit.

Torsdag sa ordfører Onalia Bueno på spansk fjernsyn at migrantene er den spanske stats ansvar, og at staten må bekoste begravelsene når migranter dør ute på havet før de kommer inn til Arguineguin.

Lovpålagt

Loven (som går tilbake til 1974), slår fast at kommunene er ansvarlige for å betale begravelser for mennesker uten ressurser som dør innenfor kommunegrensen.

Kostnaden for begravelser ligger på 600-1000 euro, skriver avisen Canarias Ahora.

Den spanske regjerings delegat på Kanariøyene viser til at det er vakthavende dommer som formelt bekrefter migranters dødsfall, og at det blir gjort i havnen de fraktes til.

Derfor er begravelsene kommunens ansvar, slår han fast.

Vil fjerne sjøredningstjenesten

Mogans ordfører krevde nylig også at sjøredningstjenestens base skulle flyttes ut av kommunen fordi basen, etter hennes mening, hindrer kommersiell virksomhet i havnen i Arguineguin.

Sjøredningstjenesten har sagt nei til flytting fordi de mener det er det beste stedet å ha basen.

Under flyktningkrisen i 2020, da det kom langt flere enn hva mottaksapparatet var dimensjonert for, var ordføreren svært negativ til at nyankomne flyktninger og andre migranter skulle innkvarteres midlertidig i kommunen, særlig i hoteller.

Begrunnelsen hun ga, var at det ville skade turismen, slik hun så det.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!