Nytt sensorsystem kan redde flere liv på havet

Sjøredningstjenesten på Kanariøyene tar i bruk "iSAR", et nytt system som kan oppdage mennesker som har falt i havet både dag og natt.

Prosjekt iSAR

Systemet skal testes på Kanariøyene i juni. 

I tillegg til å gjøre det lettere å oppdage mennesker i havsnød, skal systemet brukes til å oppdage forurensinger i havet, og kontrollere forurensing fra skip.

Systemet skal testes på Kanariøyene i juni. Testingen starter i neste uke.

Bruker AI

Kunstig intelligens (AI) er tatt i bruk i sensorsystemene som installeres i sjøredningstjenestens fly, helikopter og båter.

Sensorene skal være i stand til å oppdage mennesker i havet både dag og natt med hjelp av termiske kameraer og AI.

Ubemannede flymaskiner

iSAR-prosjektet skal dessuten gjøre det mulig å benytte nye plattformer i redningsarbeidet, slik som ubemannede flymaskiner (droner).

Et ubemannet helikopter på 200 kilo skal ha base sør på Gran Canaria, og skal være i stand til å lande på sjøredningstjenestens nye båt, som er under bygging.

Bedre kommunikasjon

En annen viktig forbedring er at det kan kommuniseres mellom redningsenheter som er ute på havet i sanntid.

I dag blir ikke data delt på sjøredningstjenestens nettverk før båtene kommer til land.

Nå skal det benyttes satellittkommunikasjon og et nytt kommunikasjonssystem som gir koordinatorene av redningsinnsatser løpende data.

21 millioner euro

Varslingssystemet ble presentert av Spanias sjøredningstjeneste på tirsdag.

Kostnadene for utviklingen av systemet er 21 millioner euro, opplyses det.

85 prosent av dette kommer fra EUs regionale utviklingsfond, Feder.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!