Slik blir Gran Canarias nye radioteleskop

Et nytt radioteleskop som skal installeres ved tettstedet Temisas sørvest på Gran Canaria ble på mandag presentert av øyrådet og Spanias nasjonale, geografiske institutt, IGN.

Kanariøyene_Gran Canaria_Agüimes_Temisas_romobservatorie_RAEGE

Prosjektbilde fra RAEGE i Temisas.

Teleskopet skal primært benyttes til å analysere klimaendringer, og skal bygges av Spanias departement for transport, mobilitet og urban agenda.

Stasjonen skal bli operativ i 2025.

Teleskopet er allerede på plass i et lager på Gran Canaria, klar til å monteres.

IGN har hånd om byggeprosjektet, og skal drive stasjonen.

Antonio Morales, øyrådets president, la under presentasjonen i Temisas vekt på at det nye teleskopsenteret vil skape større kunnskap og sentralisere vitenskap på øya, og kaller det en viktig milepæl, både for Gran Canaria, Kanariøyene og Spania.

Det er IGN som skal bygge teleskopstasjonen, som kalles en romgeodesi- og astronomistasjon, og den skal ligge like ved det eksisterende romobservatoriet i Temisas.

Geodemi er vitenskapen om jordens form, bevegelse og tyngdefelt.

Illustrasjon: GobCan

Stasjonen skal utrustes med et VLBI radioteleskop som skal bli del av "Atlantic Network of Geodynamic and Space Stations (RAEGE)", et prosjekt som startet i 2012.

RAEGE blir også en del av det verdensomspennende systemet GGOS (Global Geodetic Observing System).

Tre andre radioteleskoper i nettverket ligger på Azorene og i Spania.

Stasjonene ligger på forskjellige tektoniske plater:

  • Den eurasiske platen (Yebes).
  • Den nordlige platen (Flores, Azorene).
  • Den afrikanske platen (Temisas, Gran Canaria).
  • På mikroplaten som danner trippelkrysset mellom de tre platene (Santa Maria, Azorene).

Nettverket skal gjøre det mulig å kvantifisere og kartlegge endringer i rom og tid i jordens form, rotasjon og massefordeling.

Gravimeter, seismografer og andre geologiske systemer skal også installeres på stasjonen.

I tillegg blir det to kupler for deteksjon av nær-jordobjekter (NEOS), og for geodetisk observasjon og sporing av kunstige satellitter ved bruk av laseravstandsmåling (SLR).

Stasjonen blir 24 000 kvadratmeter stor, og skal ligge på en 160 043 kvadratmeter stor tomt som øyrådet har kjøpt for 750 000 euro.

Illustrasjon: GobCan

Blant oppgavene som skal utføres er analyser av klimaendringene og konsekvensene av disse.

Teleskopet blir 17,5 meter høyt, og diameteren blir 13,2 meter.

Det eksisterende teleskopet på romobservatoriet i Temisas er til sammenligning ti meter høyt.

Modell av det nye teleskopet. Foto:GobCan

"Vi snakker om innovasjon, nye teknologier, forskning, kampen mot klimaendringer, overvåking av Afrikas tektoniske plate, større kunnskap, vitenskapelig sikkerhet, og å plassere oss selv på det internasjonale kartet ", sa Morales.

"Dette betyr at Temisas blir et punkt i verden for overvåking av jordkloden i nær fremtid, og på middels og lang sikt", sa IGNs direktør, Lorenzo García Asensio, under presentasjonen.

Verden forandrer seg, og uten presisjonsmålinger med disse systemene blir det umulig å forutse hvilke løsninger som kan settes i verk for å møte disse endringene, understrekte han.

Budsjettet for stasjonen er ti millioner euro.

Tanken er at det også kan holdes vitenskapskonferanser på stasjonen.

Den skal i tillegg brukes til astroturisme og vitenskapsturisme, påpekes det.

Ordføreren i Agüimes, Óscar Hernández, viste til stasjonens betydning for kommunes økonomiske utvikling, gjennom at de vil "dynamisere aktivitet" på alle nivåer på kommunes høyeste punkt.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!