Overvåker utslipp i havet med droner og AI

Peseo, et prosjekt for maritim overvåking av utslipp, er satt ut i livet av Iter, Tenerifes institutt for teknologi og fornybar energi.

Forskning droner marin vitenskap

Et 23 kvadratkilometer stort område nord for Gran Canaria skal benyttes som laboratorium for overvåkingssystemet i 36 måneder.

Målet er å oppdage og identifisere oljesøl og organiske miljøgifter av menneskelig opprinnelse, samt rester og utslipp fra oppdrettsanlegg i det kystnære marine miljøet, skriver Iter i en pressemelding.

Parametere for vannkvalitet skal analyseres kontinuerlig.

Bruker kunstig intelligens

Kunstig intelligens (AI/KI), droner, sensorer, kamerateknologi og marin vitenskap kombineres i dette prosjektet.

Overvåkingen skal foregå automatisk, og dronene drives av strøm fra solceller.

Dronene kan overvåke områder som er for vanskelig eller for farlig å overvåke med båter, og er mye billigere enn overvåking fra fly eller helikopter, påpekes det.

De kan også fly i lengre perioder enn det flyene kan.

Mange typer data

Dronene kan utrustes med forskjellige typer sensorer som kan samle inn ulike typer data.

Slik som høyoppløste bilder, multispektrale termiske bilder, temperatur, salinitet og gasskonsentrasjon.

Manuelle prøver i tillegg

Parallelt skal det samles inn prøver som det gjøres kjemiske analyser av med hjelp av kunstig intelligens.

Et 23 kvadratkilometer stort område nord for Gran Canaria skal benyttes som laboratorium for overvåkingssystemet i 36 måneder.

Ledes av Iter

Iter leder prosjektet sammen med private og offentlige institusjoner innen ulike fagområder: Universitetet i Las Palmas, Kanariøyenes forskningsplattform Plocan, og selskapet Elittoral.

Prosjektet har fått statsstøtte fra departementet for forskning og innovasjon, og EU-støtte fra Next Generation-programmet.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!