Dobbel kompostvekst for avfallsanlegg

Avfallsanlegget for kommunene på sørsiden av Gran Canaria, Ecopark Sur, produserte dobbelt så mye kompost i 2022 som året før.

Gran Canaria_avfall_kompost_Ecopark Sur

Kompost klar for avhenting.

Organisk materiale fra supermarkeder og beholdere i kommunene Mogán, San Bartolomé de Tirajana, Santa Lucía de Tirajana, Agüimes, Ingenio og Valsequillo blir gjort om til kompost i avfallsanlegget.

1,5 millioner tonn

I fjor ble det satt ny rekord med over 1,5 millioner kilo kompost i anlegget, som ligger i Juan Grande.

Året før ble det produsert 745 620 kilo kompost.

Økningen kommer mest av en bedre tilgang til organisk materiale fra matdistribusjon i matbutikker, og fra de kommunene som delvis har implementert kildeseparasjon av den organiske delen av avfallet:

Ingenio, Agüimes, Santa Lucia de Tirajana, Valsequillo og Mogán.

Dette skjer i den femte avfallsbeholderen.

De fire andre er for plast og metall; glass; pappemballasje og restavfall.

Det ventes at andre kommuner også vil innføre den femte beholderen i løpet av 2023, og at en stor del av hotellsektoren går inn i øyrådets program for avfallstjenester.

Derfor ventes en ny dobling av kompostproduksjonen i år også.

Foto: Øyrådet

Bredt bruksområde

Komposten fra anlegget blir gitt bort gratis til bøndene.

Gjødselen blir brukt i lokal produksjon av bananer, poteter, jordbær, mais, frukt og annen mat.

Den brukes også i offentlige hager, og i anlegg for planteproduksjon.

Komposten har blitt et reelt alternativ for bøndene i den sirkulære økonomen, og gir gode resultater for avlingene, påpekes det i en pressemelding fra øyrådet på Gran Canaria.

De som ønsker å bruke komposten, må sende en søknad til departementet for landbruk, fiskeri og mat med e-post til: control.bascula@ecoparquesur.es

Materialet leveres i bulk, og mottakerne må stille med egen transport med mulighet for topplasting.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!