Gran Canaria har fått nytt sorteringsanlegg for avfall

I går var det offisiell åpning av Ecopark Sur i Juan Grande, hvor avfall fra en tredel av Gran Canaria skal håndteres i et moderne anlegg som innfrir alle direktiver.

Ecoparque Sur i Juan Grande, Gran Canaria ble åpnet i går. Foto: RomanZaiets

Dette er Gran Canarias andre avfallsanlegget med sortering for resirkulering.

Åpningen innebærer at det blir slutt på å dumpe avfall fra sørsiden av øya i en stor fylling, slik det har blitt gjort i 30 år.

75 lastebiler per dag

Anlegget har kostet 40 millioner euro. Det kan ta seg av 80 tonn avfall i timen, en tredel av alt avfall som genereres på Gran Canaria. Leveringen skal skje med 75 lastebillass per dag, 25.000 i året.

Parken løser det alvorligste miljøproblemet Gran Canaria har hatt de siste 20 årene, og er et stort steg mot en bærekraftig øy, sa presidenten i Gran Canarias øyråd, Antonio Morales, under åpningen.

Den dekker alle økologiske og miljømessige forventninger for innbyggerne og fire millioner turister som kommer til øya hvert år, understreker Morales.

Avliver myter

Nå kan det settes stopp for misoppfatningen om at alt avfall på Gran Canaria, inkludert resirkulert avfall, går i samme haug, hvilket er helt feil, uttalte Javier Perez, presidenten i selskapet som driver anlegget, Ayagaures Medioambiente, under åpningen.

85 personer jobber på avfallsanlegget. Planen er at anlegget skal produsere 7000 megawattimer elektrisk kraft i året fra biogass og dermed bli selvforsynt.

Utnytter alt av verdi

200.000 tonn av det som kommer inn er husholdningsavfall fra de grå avfallsbeholderne som er utplassert rundt omkring på øya.

Dette går gjennom en alt-i-ett-prosess hvor avfall som har resirkuleringsverdi, slik som plast og organisk materiale, blir sortert ut.

Av det organiske materialet og 13.000 tonn vekstavfall som går gjennom en annen prosess først blir det laget kompost.

Rundt 8500 tonn bulkavfall fra bygg og andre kilder blir i tillegg malt opp. Restvæsker byr behandlet i en filtrert bioprosess for å hindre luktutslipp.