Kanariøyenes rike natur har 17 893 levende arter

Pressemelding: 3. november er den internasjonale dagen for biosfærereservater, og den blir feiret på Kanariøyene, som har et yrende, biologisk mangfold.

Kjempeøgle "Lagarto Gigante" på El Hierro

Kjempeøgle "Lagarto Gigante" på El Hierro.

Den internasjonale dagen for biosfærereservater er et initiativ fra UNESCO. Dette er en betydningsfull dag på Kanariøyene, som er et paradis for både besøkende, og for dyrene og plantene som finnes her.

Sterkt naturvern

Takket være et sterkt naturvern, har Kanariøyene hele 17 893 levende arter, ifølge Kanariøyenes database for biologisk mangfold.

På grunn av det rike, biologiske mangfold, er øyene La Palma, Lanzarote, El Hierro og det meste av Gran Canaria og Fuerteventura erklært som biosfærereservater av UNESCO.

Mange beskyttede naturområder

Den artsrike floraen og faunen på Kanariøyene omfatter både 17 893 kjente arter og 999 underarter.

Av disse er henholdsvis 3736 og 584 endemiske. Omtrent 12 661 arter lever på land, og 5232 i det marine miljøet.

Derfor er det et sterkt naturvern rundt på øygruppen, med biosfærereservater, fire nasjonalparker og 146 naturområder.

Nasjonalparkene Caldera de Taburiente på La Palma, Timanfaya på Lanzarote, Garajonay på La Gomera og El Teide på Tenerife er hjemsted for mange av artene som finnes på Kanariøyene.

11 700 år

Mange av de endemiske artene som finnes på Kanariøyene levde her allerede for 11 700 år siden.

Bevis på dette er funnet i form av fossile rester som er bevart, delvis takket være det unike vulkanske landskapet, ifølge Francisco José Pérez Torrado, professor i geologi ved Universitetet i Las Palmas de Gran Canaria.

Mange stedegne arter

Det imponerende dyre- og plantelivet på Kanariøyene tiltrekker seg blant annet herpetologer og ornitologer fra hele verden.

De fleste av de landlevende krypdyrene er unike for Kanariøyene, og kan nesten betraktes som levende fossiler, siden de utgjør en del av den såkalte miocenfaunaen.

Kanariøyene er også hjemsted for endemiske fugler, hvorav fem arter og 36 underarter er identifisert.

I tillegg er det observert mer enn 300 arter av trekkfugler rundt om på øyene.

EUs største marine reservat

De beskyttede naturområdene på Kanariøyene er ikke bare landbaserte, men ligger også til havs.

Marine reservater som Chinijo Archipelago, en øygruppe utenfor Lanzarote, er det største marine reservatet i hele EU.

I Ajuy utenfor øya Fuerteventura er det oppdaget 60 millioner år gamle fossile korallrester som kan beundres under dykkerturen.

Verdensarvsted for hval

Hvaler og delfiner velger å passere gjennom Kanariøyenes farvann når de beveger seg gjennom havene. Det er av stor interesse for forskere og marinbiologer.

Den marine stripen som går mellom Tenerife og La Gomera har til og med blitt erklært som et verdensarvsted for hval av World Cetacean Alliance (WCA), den første i sitt slag i Europa.

Levende eller ikke-levende?

De levende delende kalles biotiske faktorer og er alle de levende organismene slik som planter og dyr. De ikke-levende delene kalles abiotiske faktorer og er for eksempel temperatur, klima og vann. Disse utgjør det miljøet artene lever i.