Unik blomst funnet på La Gomera.

 En unik blomst ble oppdaget av to klatrere på fjelltur på La Gomera.

Lotus gomerythus Foto: Sebot

Blomsten som har fått navnet Lotus gomerythus, hører til planteslekten Tiriltunger, i erteblomstfamilien. Et enkelt eksemplar av denne arten er funnet på øya La Gomera.

De to klatrerne ble forundret da de nådde den smale toppen sør på øya. Langt borte fra tennene til geiter og kaniner, omgitt av høye fjell og knapt noe vegetasjon, oppdaget de en «hengende hage» med sypress, oliventrær, lavendel, og flere andre planter.

De la merke til en busk med røde blomster formet som et duenebb. De gjettet på at den kunne være spesiell, ulik de fire kanariske artene av tiriltunge som er kjent fra før; to på Tenerife og to på La Palma. Alle er alvorlig truet av planteetere innført av mennesker.

Funnet er et av åtte på spansk territorium på en liste over tjue nye planter på verdensbasis.

Til tross for hundrevis av innsamlingskampanjer som har blitt utført av La Sociedad Botánica Española (SEBOT), hadde denne blomsten gått upåaktet hen i fjellskråningen.

SEBOT er et forbund som nylig ble dannet av fem vitenskapelige miljøer. De ble opprettet for å samle spanske botanikere, og gi synlighet til plantebiologisk mangfold, fremme forskning, kunnskap og bevaring blant innbyggerne i landet.

Målet er å være "referanseorganisasjonen for forskning, overføring og vitenskapelig formidling om planter og plantelandskap i Spania," som den første presidenten, Juan Carlos Moreno Saiz uttalte.