På fottur fra vide heier til Agaete-dalen

Ukens vandring starter på nesten 1600 meters høyde ved det fantastiske utsiktspunktet Mirador Pinos de Gáldar. 

Av: Pål H. Gjerden og Emma Arthur redaksjonen@canariajournalen.no

Landskapet turen går gjennom gir så absolutt inntrykk av at Gran Canaria virkelig er et kontinent i miniatyr.

Tett furuskog i høyden avløses av gresskledde åser som i Sveits før det bærer forbi idylliske enger og bratt ned i ville kløfter.

Til slutt følges den dype Agaete-dalen i skyggen av det øde, skogkledde Tamadaba- fjellmassivet. I dalen dyrkes både vindruer og kaffebønner på grunn av det spesielle mikroklimaet her.

Til turen med bil eller buss

Fra sør følg motorveien GC-1 til utkanten av Las Palmas, videre på ringveien (GC-3/GC-23) til krysset med GC-2.

Herfra følg GC-2 til første avkjørsel til Gáldar. Følg veien inn til busstasjonen på venstre side etter 1,1 kilometer og parker så snart det er ledig plass etter at gaten blir bredere 150 meter senere.

Gå videre til en bensinstasjon etter 200 meter, og ta en taxi fra holdeplassen som ligger i begynnelsen av gaten krapt opp til høyre (Calle Médico Martinón León). Pris ca. 40 Euro.

Retur fra San Pedro til Gáldar med buss rute 102. Alternativt parker i parkeringshuset ved San Telmo busstasjonen i Las Palmas og reis videre med buss som beskrevet nedenfor.

Med buss, ta rute 216 fra Las Palmas kl. 10.00 mandag til lørdag til Teror, videre med rute 220 kl. 11.00 til Mirador Pinos de Gáldar.

På søndag direkte med rute 220 fra Las Palmas kl. 08.15. Retur fra San Pedro til Gáldar med buss rute 102, videre tilbake til Las Palmas med rute 103 eller 105.

Utsikten grunn til å bli værende

Krateret ved Mirador Pinos de Gáldar er en av plassene der sporene av tidligere tiders voldsomme vulkanske aktivitet er tydelige.

Det sirkelformede krateret er overraskende stort, og kan oppvise et imponerende fargespill i rødt, sort og oransje.

Omkranset av høyreist furuskog langs vestkanten og med et utrolig utsyn over store deler av nordre Gran Canaria må dette regnes som et av de flotteste utsiktspunktene på øya. Selv Las Palmas er tydelig synlig i nordøst.

Fredelig, men bratt start

Etter en bratt nedstigning gjennom stille furuskog ta til venstre i et stikryss.

Ruten til høyre fører til Fontanales. Dette er en tur vi vil omtale i en senere artikkel.

Til Sveits

Kort etter fører turen ut over grønne åser og enger der kyr og sauer beiter. Dette er fortsatt Gran Canaria selv om landskapet minner mer om Sveits.

Passer et hvitt steinkors ved Cruz del Cabezo der utsikten igjen er formidabel.

Ost i fokus

Stien munner etter snaut tre kilometer ut på en asfaltvei.

Etter et kort stykke mot høyre, gå mot venstre langs GC-221 mot Fagajesto.

Noen få meter senere passeres det lille osteysteriet ved Lomo del Palo. Velger du å ta turen med vår anbefalte guide Rafa Molina vanker både omvisning og smaksprøver.  

Krater også her

Etter en avslappende vandring på flate bondelandet forlates den lite trafikkerte sideveien 700 meter etter ysteriet. Det bærer krapt ned til venstre på en kjerrevei forbi et par pittoreske hus.

I kanten av jordbruksland dukker krateret Caldera de Galeote opp. Ikke like imponerende som krateret ved startpunktet. Men omkranset av furutrær mot vest og sør er dette en idyllisk plass for en rast.

Noen hundre meter senere munner kjerreveien ut på veien fra Juncalillo til Fagajesto. Denne følges forbi skog og idylliske, grønne enger til et kryss i dalen sør for Fagajesto.

Sceneforandring

På nytt er det duket for en total forandring i landskapet. Etter å ha fulgt veien i retning El Hornillo et kort stykke går ruten langs en sti ned Barranco del Sao.

Brattere og brattere bærer det utfor. Dalen ligner snart mer på en trang ravine der solen kun når ned i dalbunnen på ettermiddagen.

Etter at dalbunnen krysses passer en gammel mølle. Ta gjerne en titt inn, en del av maskineriet står fortsatt igjen.

Isolert bosetting

Kom til et stikryss i det Barranco del Sao gir opp og faller ut i den dypere Agaete-dalen.  Stien balanserer her på en hylle høyt over dalbunnen.

Videre følges nå den skiltede turruten S-97 mot Agaete.

De få bygningene i El Sao som passeres kort etter er lett tilgjengelige nå til dags. Bilveien ender så å si på dørstokken.

I gamle dager var det imidlertid et slit å komme seg opp hit fra dalen nedenfor.

Den gamle ferdselsveien som følges videre ned dalen demonstrerer dette med all tydelighet.

Ny dramatikk

Noen hundre meter senere runder stien en pynt. Før den leder inn i fin furuskog er det en dramatisk utsikt ned dalen helt ut til havet.

Langt nedenfor skimtes de nedlagte hotellet i Los Berrazales. Ferden går så snart bratt ned i mange svinger.

Mot dalbunnen

Passer et par bygninger før stien leder ned venstre side av et bekkefar. I et stikryss nær bunnen av Barranco de Agaete følges en smal vei ut til hovedveien.

Denne forlates mot venstre på en gangvei ved et transformatortårn 250 meter senere. Passer en fotballbane og kom til en bro i «sentrum» av San Pedro etter snaut 11 kilometers vandring.

Bussholdeplassen befinner seg på veien oppe i dalsiden. Denne nås ved å gå rett fram fra broen og opp til høyre på en gangvei ved kirken.

Total gangtid snaut fire timer, total nedstigning 1500 høydemeter.

Mer informasjon

Detaljert rutebeskrivelse, inkludert nøyaktige tids- og avstandsangivelser underveis finnes i vår bok Gran Canaria Fotturguide (3. utgave).

 I boken finnes detaljerte kart med høy kvalitet og stor målestokk, samt andre flotte bilder. Her er også tatt med nøyaktig beskrivelse av adkomst med buss eller bil.

For de som ønsker turer i nærheten av kystlinjen i sør se vår tidligere utgitte bok Gran Canaria Sør Fotturguide.

Lang, vestlig øyrunde med bil

Fra sørkysten følg enten GC-200 nordover fra slutten av motorveien i vest ved Puerto de Mogán og så GC-605 til Ayacata, eller GC-60 fra Playa del Inglés til Ayacata.

Videre langs GC-600 mot øst 8km til krysset med GC-130 og GC-150 ved Cruz de Los Llanos. Herfra følg GC-150 nordover 5 kilometer til Cruz de Tejeda, og videre 9 kilometer langs GC-150 til krysset med GC-21 ved Mirador Pinos de Gáldar.

Etter å ha nytt utsikten, kjør et kort stykke østover langs GC-21. Sving så ned til venstre langs GC-70 mot Fontanales.

Langs kraterranden

Veien fører ned bokstavelig talt langs kraterranden der det er en liten parkeringsplass og et utsiktspunkt.

Forbi fin furuskog, grønne enger og åkerlapper leder veien ned til et kryss med GC-702 til Juncalillo.

Ta til venstre, og fortsett på veien som runder en dal med furuskog og gresskledde, pyrmideformede åsrygger. Ingen ting minner om det bildet de fleste turister har av naturen på øya.

Bli heller ikke overrasket om du ser sauer og kuer som beiter fredelig ute på markene.

Vær oppmerksom i en krapp venstresving i skogkanten i det veien svinger seg ut av dalen 3,5 kilometer etter krysset med GC-70. Turen fortsetter her til høyre langs en smal asfaltvei.

Rett etter krysset passeres piknikområdet Monte Pavón. Medbrakt niste kan nytes på piknikbord i skyggen av høyreiste furutrær.

Forbi småbruk

Videre snirkler veien seg ned forbi spredte småbruk og åkerlapper til et kryss der GC-70 påtreffes vest for Barranco del Pinar.

Ta til venstre, og kom etter noen få kilometer til landsbyen Montaña Alta. En sjarmerende, om ikke spesielt vakker plass. En stopp i en av de rustikke barene hører med, og det finnes et par tradisjonelle restauranter helt uten turistpreg langs hovedgaten.

Herfra bærer det ned over grønne, åpne åser med jordbruksland og spredt bebyggelse til Guia og Gáldar.  Den særpregede, pyramideformede toppen mot nordvest som knapt er ute av syne på vei nedover er Montaña de Gáldar.

Stopp gjerne i Gáldar for å ta en titt bl.a. på kirken. 

Se fyrtårnet

En avstikker på 16 kilomerer tur/retur langs GC-202 ut til Faro de Sardina, fyrtårnet på nordvestspissen av øya ved Sardina del Norte kan også anbefales.

Tilbake på hovedveien GC-2 stikker de feige nå halen mellom beina og kjører tilbake langs motorveien mot øst og sør. Men det er jo ingen vestkystrunde.

Hårreisende biltur

For å få det til går ruten videre mot sør langs den beryktede kystveien mellom Agaete og La Aldea. Den smale veien snirkler seg fram langs stupbratte klipper til dels mange hundre meter over havet.

Når det gjelder hårreisende hovedveier på øya kjemper denne om førsteplassen med GC-210 mellom Artenara og La Aldea. Det dårlige ryktet er ikke ufortjent.

Selv i løpet av det siste året har kystveien vært stengt i lange perioder flere ganger på grunn av skader etter uvær. Ny vei med mange tunneler er under bygging, og kan bli åpnet så tidlig som neste år mellom La Aldea og El Risco.

Hotellfritt område

Etter 30 kilometer er moroa over ved Playa de la Aldea. Sving til høyre et kort stykke ut til den lille havnen der det finnes flere gode lokale restauranter.

 Ingen stygge turisthotell ødelegger idyllen i den fredelige bukten. Med bare en times tid igjen til sørkysten er dette en god plass for å innta dagens middag.

Turen går deretter på GC-200 forbi tettstedet La Aldea som ikke har noe spesielt å by på, og over flere fjellpass tilbake til sørkysten ved Puerto de Mogán.

Total kjøretid fra Puerto Rico rundt seks timer, så dette er en skikkelig heldagstur når tid til pauser og sightseeing tas med i betraktning.

Sykkeltur fra hei til hav

Denne uke anbefales det å ordne skyss til start, og ta en flott ferd utforbakke langs ruten som beskrevet for bilturen.

Ta en liten sightseeingrunde i Gáldar og fortsett ut til fyrtårnet på nordvestspissen av øya ved Sardina del Norte der transporten tilbake forhåpentligvis venter.

Total distanse rundt 40 kilometer.

Fotturserie fra Gran Canaria

Frifot Forlag har gitt ut en 3. utgave av en vandreguide med fotturer på Gran Canaria.

Artiklene har også forslag til turer med bil og sykkel.

Boka er skrevet av Pål H. Gjerden og Emma Arthur, begge erfarne turgåere. Arthur er også turleder for Stavanger Turistforening og kvalifisert Eco-turguide.

Tags