Nederlandsk tv-stasjon har laget program om butikksvindel på Gran Canaria

Norsk og dansk TV3 har gjort det, og nå også nederlandsk tv: Med skjult kamera avsløres svindel i butikker som selger elektronikkprodukter i turistområder sør på Gran Canaria.

De nederlandske journalistene avslørte svindel i en butikk i denne gaten i Puerto de Mogán. Foto: Hugo Ryvik

Programserien heter "Oplichters in het Buitenland" ("Svindlere i utlandet"), vises på kanal 6 på SBS, og denne sesongen åpnet med et program om butikksvindelen på Gran Canaria som ble vist første gang den 31. mai.

Se tv-innslaget på Youtube (fem deler).

Journalisten Kees van der Spek oppsøker steder som er mye besøkt av nederlandske turister og avslører svindel. Han later som om han er en naiv turist og filmer det han blir utsatt for med skjult kamera.

Butikk i Puerto de Mogan

I programmet oppsøker han en elektronikk- og smykkebutikk i Puerto de Mogán sørvest på Gran Canaria, et sted hvor en rekke slike svindeltilfeller er omtalt tidligere i Canariajournalen.

Her blir han solgt et kamera til 110 euro samt et minnekort og en lader, som han betaler 390 euro for. I samråd med eksperter anslår journalisten samme dag, etter handelen, at en normal pris for utstyret er rundt 160 euro.

Han returnerer til butikken og krever å få tilbake pengene, hvilket han til slutt får.

Kees van der Spek sier i programmet at disse butikken er spesialister i å lure eldre turister, og at det blant annet svindles ved å legge til en eller to ekstra nuller på summen som betales. Han følger opp videre med å intervjue svindelofre og politiet, og oppsøker butikken på nytt for å konfrontere de ansatte og innehaveren.

Arrestasjoner etter svindel av nordmann

I programmet sier politiet i et intervju etter journalistenes møte med butikkfolkene at de har arrestert en person fra den samme butikken to dager senere etter at det kom inn en anmeldelse fra nordiske turister.

Den han viser til er nordmannen Norvald Erlandsen, som ble svindlet for et stort beløp og er omtalt i artikler i Canariajournalen. Erlandsen er med i et kort klipp i det nederlandske programmet sammen med sin tolk, Ingrid Høe Albrecht. Han venter fortsatt på at rettssaken skal berammes på Gran Canaria.

Butikken som oppsøkes i programmet har for øvrig skiftet navn siden innspillingene til tv-programmet ble gjort, hvilket skjer ofte med flere av butikkene som turister hevder å ha blitt svindlet i.

Flere arrestasjoner

Politiet har det siste året gjort flere arrestasjoner av svindelmistenkte i noen av butikkene, men svindelvirksomheten ser ut til å fortsette.

I fjor ble tv-reportere og kameramann fra norsk TV3 fysisk angrepet i en lignende butikk i Puerto Rico da de laget et innslag til programserien Svindeljegerne.

Canariajournalens anonyme kilde "Estafan", som har kontakt med svindlermiljøet, forteller at svindlerne nå har store problemer og at forretningene går svært dårlig etter all negativ presseomtale og politiets arrestasjoner.

En av de som var mest aktive og drev flere butikker hvor svindel pågikk, skal ha gitt opp svindelvirksomheten helt. Det ser imidlertid ut til at andre har overtatt butikkene han drev og forsøker å lure turister.

Setter også søkelyset på timeshare

I programmet belyser den nederlandske journalisten også Gran Canarias timeshare-virksomhet, og en sak der en nederlender har forsøkt å få penger tilbake fra timeshare-selskapet Anfi del Mar i seks år.

Gran Canaria ble besøkt av 241.791 nederlandske turister i 2017, ifølge offisielle statistikker fra turistmyndighetene.

Tags