To personer til arrestert for nettbrettsvindel i Puerto Rico

Politiet har arrestert to personer som er mistenkt for å ha svindlet turister som har kjøpt nettbrett i en elektronikkbutikk i Puerto Rico sørvest på Gran Canaria.

Flere påståtte svindler har skjedd i en butikk som ligger i Pasarela-kjøpesenteret ved stranden i Puerto Rico. Her er det også foretatt arrestasjoner flere enn en gang. Foto: Hugo Ryvik

Det har vært flere runder med slike arrestasjoner det siste året, uten at det har bremset svindelopplegget.

Denne gangen er det to 63 år gamle irske turister som angivelig er svindlet for 1890 euro, skriver Guardia Civil i en pressemelding.

Reiste tilbake tre måneder senere for å anmelde

Dette skjedde i desember 2017, men etterforskningen startet ikke før i mars, da turistene returnerte til Gran Canaria for å anmelde forholdet.

De skal ha kjøpt to nettbrett for henholdsvis 100 og 207,95 euro, men kredittkortene skal ha blitt belastet med 1890 euro i tillegg til disse beløpene.

Under etterforskningen fikk politiet bekreftet svindelen gjennom bankutskrifter og annen dokumentasjon og informasjon som kjøperne la frem. To betalingsterminaler som er registrert på andre butikker enn den kjøpene ble foretatt i skal ha blitt benyttet i svindelen.

Politiet mistenker to 38 år gamle utenlandske menn for å ha utført svindelen. Begge ble pågrepet 28. juni.

Svindel uten ende

Canariajournalen har skrevet en lang rekke artikler om slike butikksvindler i Puerto Rico og Puerto de Mogán samt i Playa del Inglés og på andre Kanariøyer de siste tre årene. Svindelopplegget er omtrent det samme i hvert tilfelle:

  • Utenlandske turister tilbys nettbrett eller et annet elektronikkprodukt til en lav pris i elektronikk- og krimskrams-butikker (basarer).
  • Betalingen skjer med kort.
  • Kortene belastes med et lang høyere beløp enn det som er avtalt.
  • Kjøperne blir sterkt distrahert i betalingsøyeblikket for at de ikke skal oppdage svindelen.
  • Som regel tar selgerne rede på når turistene skal returnere til sine hjemland, og påstår deretter at produktene må klargjøres på en eller annen måte og må hentes kvelden før hjemreisen eller om formiddagen på hjemreisedagen.
  • Selve svindelen der kredittkort blir overbelastet skjer på hentedagen, og blir ikke oppdaget før turistene er hjemme igjen.  
  • Svært få orker å ta på seg bryet, usikkerheten, tidsbruken og kostnadene med å returnere til Kanariøyene for å anmelde forholdet til politiet. Anmeldelse i hjemlandet fører aldri til noe annet enn henleggelse.
  • Svært få får dekket tapet av kredittkortselskap eller banker.

Tags