Se TV3s svindeljegere bli truet med våpen på Gran Canaria

TV3 startet forrige tirsdag programserien "Svindeljegerne", og i episode to i kveld leter programlederne etter svindlere på Gran Canaria. Opptakene ble svært dramatiske.

I kveld kan du se Kjell-Ola Kleiven og Ole Eikeland lete etter svindlere på Gran Canaria. Foto: TV3

Videoklipp: Se tv-temaet bli truet med pistol i Puerto Rico

Videoklipp: Promo av kveldens progam fra Gran Canaria

Kjell-Ola Kleiven, som oppholder seg mye på Gran Canaria, og Ole Eikeland jakter på svindlere som lurer norske turister med falsk utleie av ferieleiligheter og elektronikkprodukter.

Utgangspunktet er avsløringer i Canariajournalen om en nordmann bosatt på Gran Canaria som svindlet mange turister for store beløp, og artikler om omfattende butikksvindel.

– Give me the gun

I kveldens episode kan du se Kleiven og kameramannen bli angrepet av folk i en elektronikkbutikk i Puerto Rico og bli truet med skytevåpen.

– Det gikk en kule varmt, og det er ganske heftig når folkene i butikken åpent roper "give med the gun" og går løs på deg. Kameramannen fikk seg noen slag i ansiktet, sier Kjell-Ola Kleiven til Canariajournalen.

Vanlig at nordmenn lurer nordmenn

Etter Kleivens erfaring er det en enda større mulighet for at nordmenn blir lurt av andre nordmenn på feriesteder enn at de blir lurt av folk fra andre nasjoner.

– Nordmenn har vel en oppfatning av at det stort sett mest er folk fra andre nasjoner som svindler på feriesteder, men slik er det ikke. Vi ser også at svindel er ganske omfattende. Når det gjelder svindel med utleie av ferieboliger erfarer vi at det er mye større enn det vi trodde, med svært profesjonelle aktører som står bak.

Kleiven peker på at det er mange måter å svindle på innen utleie, ikke bare å lure til seg penger for leie av leiligheter som leietakeren ikke får tilgang til.

Unnlate å betale leie, unndra utleieinntekter fra beskatning og underslag av penger fra eget firma er noen av variantene de har avdekket.

Fikk kontakt med antatt svindler i Oslo

Reporterne fikk resultater av svindlerjakten på Gran Canaria, forteller Kleiven. Blant annet fikk de etter en lang jakt til slutt kontakt med en svindelanmeldt nordmann på gaten i Oslo.

– Politiet på Gran Canaria har også gitt oss tilbakemelding om at de nå går hardt inn for å ta butikksvindlere på Gran Canaria, Det er jo å håpe at det gir resultater, i hvert fall til det kommer nye svindlere på banen. Du skal ikke se bort ifra at vi kommer tilbake til øya i sesong to.

Canariajournalen har bidratt til programmet

Canariajournalen har bistått TV3-temaet på Gran Canaria med fakta og lokalkunnskap.

Her kan du lese om feireboligsaken på Canariajournalen 

Nordmann skal ha svindlet nordmenn med utleieboliger på Gran Canaria

Mange nye tilfeller

Det har etter at denne artikkelen ble publisert blitt avslørt flere slike svindler på Kanariøyene, og spansk politi advarer om at det er et voksende problem.

Her er noen flere artikler om temaet:

Tar også for seg butikksvindel i Puerto Rico

I programmet blir det også et innslag om butikksvindel på Gran Canaria, som Canariajournalen har skrevet en rekke artikler om. En lang rekke nordmenn hevder å ha blitt svindlet i elektronikkbutikker sørvest på øya.

En av disse er Else Brith Espegard, som anmeldte saken og har vært i en første runde med rettssak på Gran Canaria. Nå venter hun på at saken skal komme opp i neste instans.

TV3 tok med Espegard på en runde til butikker og politi på Gran Canaria.

Siste utvikling i Espegard-saken er at det skal være en ny runde med skriftanalyser av underskrifter på en kvittering som skrifteksperter Guardia Civil engasjerte tidligere har slått fast at er forfalsket.

Les om Espegard-saken her

Frekkere blir det ikke: Butikksvindel fortsetter mens etterforskning pågår

En annen nordmann som ble fralurt et stort beløp i en elektronikkbutikk på Gran Canaria er Norvald Erlandsen.

Han venter også på at en rettssak skal berammes, og siste nytt er at saken er overført til Las Palmas.

Les om Erlandsen-saken her

Nye arrestasjoner i september

I forrige uke var det nye arrestasjoner i en butikksvindelsak i Puerto Rico på Gran Canaria.

Fremgangsmåten var den samme som i Erlandsens og Espegards tilfelle:

To utenlandske personer etterforskes for ny butikksvindel i Puerto Rico

I kveld klokken 20.30

Svindeljegerne sendes klokken 20.30 i kveld norsk tid, 19.30 kanarisk tid.

Tags