Frekkere blir det ikke: Butikksvindel fortsetter mens etterforskning pågår

Else Brith Espegard (64) fra Torpo dro sporenstreks tilbake til Gran Canaria og anmeldte saken etter  å ha blitt svindlet for over 40.000 kroner i en butikk i Puerto Rico 20. januar. Allerede 1. februar var det hurtigrettssak.

Brith Espegard kan få minst to personer på Gran Canaria dømt for butikksvindel og forfalskning av underskrifter etter å ha levert en anmeldelse. Hun og mannen Ola ble svindlet i en butikk som ligger i Europa-senteret i Puerto Rico, som skimtes i bakgrunnen på bildet. Hun føler seg ikke lenger trygg i området etter det som har skjedd. Foto: Hugo Ryvik

Else Brith og Ola Espegard trodde de hadde betalt under 4.000 kroner for et nettbrett og en mobiltelefon med deksler og fem års garanti på hver. Varene ble kjøpt i en butikk på strandpromenaden i Puerto Rico og levert ut i en annen butikk i Europasenteret rett før hjemreisen.

Da ekteparet kom hjem igjen til Norge, oppdaget de at betalingskortene var belastet med cirka 43.000 kroner for mye.

Frekke svindlere

Dette viser at butikksvindlere fortsetter å lure turister for store beløp på Gran Canaria, rett under nesen på politiet, selv etter at en butikkeier er siktet, flere er mistenkte og avhørt, og politietterforskning pågår for fullt:

Canariajournalen skrev nylig om nordmannen Norvald Erlandsen fra Egersund, som returnerte til Gran Canaria for å anmelde en butikksvindel på over 80.000 kroner til Guardia Civil i Puerto Rico.

Anmeldelsen førte til at en butikkinnehaver nå er siktet, og tre andre er mistenkte for å ha deltatt i svindelen, ifølge politiet.

Svindlet i samme butikk

20. januar, få dager etter at politiet på Gran Canaria hadde foretatt pågripelser og avhør i Erlandsen-saken og to hurtigrettssaker var holdt 13. og 17. januar der forklaringer ble avgitt, ble ekteparet Espegard svindlet på omtrent samme måte for over 40.000 kroner i Puerto Rico.

Til alt overmål var en av de to butikkene som var involvert i Erlandsen-svindelen også involvert i Espegards tilfelle.

Else Brith og Ola Espegard kjøpte et nettbrett og en Iphone 7 til det de trodde var svært gunstige priser, men endte opp med å få betalingskortene belastet med over ti ganger så mye som de skulle betalt uten at de var klar over det.

Snudde i døra for å anmelde på Gran Canaria

Ekteparet Espegard oppdaget svindelen først da de kom hjem til Torpo i Hallingdal etter ferien den 23. januar, og anmeldte straks saken til politiet i Ål.

De nøyde seg ikke med det: Inspirert av Erlandsen-saken, etter å ha lest om denne i Canariajournalen, reiste Else Brith Espegard sporenstreks tilbake til Gran Canaria allerede 26. januar for å levere inn anmeldelse til Guardia Civil i Puerto Rico også.

– Vi hadde jo fått med oss at det ofte ikke var noe å hente fra forsikringsselskap eller kortselskap i de andre tilfellene vi leste om, og at politiet i Norge ofte bare henlegger slike saker, og jeg vil jo gjerne ha tilbake pengene mine. Dessuten vet vi nå at det er mange andre som blir svindlet slik. Det betyr en hel del for oss hvis vi kan være til hjelp for å få slutt på butikksvindelen ved å anmelde på Gran Canaria, sier Else Brith til Canariajournalen.

Slik ble de svindlet

Nordmennene ankom Puerto Rico 5. januar for å nyte drøyt to uker med ferie. Dagen etter ankomst ruslet de en tur ned til strandpromenaden i Puerto Rico.

– Her ble vi lokket inn i en butikk hvor de solgte klær og elektronikk. Ola ble tilbudt å kjøpe et nettbrett for 40 euro, noe han ikke var interessert i. Da gikk de ned til 10 euro, forteller Else Brith.

Dette er den samme butikken hvor Erlandsen ble svindlet i november, uten at Espegard-paret var klar over det på det tidspunktet.

På spørsmål om hvordan butikken kunne selge nettbrettet så billig, skal ekspeditøren ha svart at de hadde kjøpt inn et stort parti før jul, og at de hadde fått noen ekstra nettbrett "med på kjøpet".

Påståtte vansker med betalingskort

Ola Espegard takket ja til å kjøpe brettet, og ble tilbudt et ekstra minnekort til 30 euro, hvilket han også takket ja til. Beløpet på 40 euro ble betalt med kredittkort.

Etter å ha betalt ble han tilbudt et futteral til nettbrettet med innebygd tastatur til 40 euro, hvilket han også takket ja til. Futteralet skulle leveres med norsk tastatur, noe som angivelig skulle ordnes i en annen butikk i Las Palmas. Dette skulle ta noen dager.

Da futteralet skulle betales, skal ekspeditøren ha hevdet at det var problematisk å belaste det samme kredittkortet to ganger rett etter hverandre, og Ola betalte derfor med et debetkort, selv om han stusset litt over dette.

På begge kortkvitteringene står det Diamond Bazar Puerto Rico, hvilket er det samme som på kvitteringene til Norvald Erlandsen, som ble grovt svindlet i nettopp denne butikken i november.

Iphone 7 til 360 euro

– Etterpå ville de selge en Iphone 7 til meg for 360 euro. Dette syns Ola var en god ide, da prisen var gunstig og min Iphone 5 hadde problemer med batteri og lagringsplass. Derfor ble vi overtalt på nytt, forteller Else Brith.

Paret ble spurt om når de skulle reise hjem, fordi det ifølge ekspeditøren var leveringstid på telefonen, i likhet med futteralet til nettbrettet.

– Da vi fortalte når vi skulle dra, avtalte de levering dagen før avreisen i butikken hvor vi kjøpte varene. De ville hente oss på hotellet hvor vi bodde når alt var klart, og telefonen skulle betales da, sier Else Brith.

Et dokument som ble kalt tolldeklarasjon ble fylt ut for hånd i to eksemplarer som Ola ble bedt om å signere. Det ene eksemplaret fikk de med seg, det andre beholdt butikken.

Byttet utleveringssted

Fredag 20. januar ringte en person fra butikken opp som avtalt. Else Brith ble da fortalt at de ikke kunne levere den avtalte telefonen til 360 euro, men en annen Iphone 7 med større minnekapasitet, 128 gigabyte, til 420 euro.

– Dette sa jeg var i orden, sier Else Brith.

Ekteparet skulle hentes på hotellet klokken 17.30 og kjøres til butikken hvor varene skulle leveres ut. De fikk imidlertid nå beskjed om at varene skulle leveres ut på en annen butikk som ligger på kjøpesenteret Europa i Puerto Rico, med forklaring om at butikken på strandpromenaden nå var "under renovering".

Det nordmennene ikke visste, var at politiet i mellomtiden hadde slått til mot butikken på strandpromenaden i Erlandsen-saken.

Tilbudt sprit i butikken

Ved ankomst til butikken i Europa kjøpesenter ble de møtt av tre ekspeditører som de beskriver som svært høflige og serviceinnstilte, deriblant personene som hadde solgt varene i butikken på strandpromenaden.

– Det virket som de hadde hvert sitt fagområde. De ville gjerne gi oss vodka eller andre sterke drikker, men vi takket nei, og nøyde oss med et glass vann, sier Else Brith Espegard.

Den såkalte tolldeklarasjonen de hadde fått med seg, måtte de levere inn igjen for å få ut varene.

Fem års garanti for fem euro

Ekspeditørene ville gjøre seg ferdig med handelen til Ola først. Nå kom et nytt tilbud på bordet:

Garanti i fem år for ti euro hver for nettbrett og telefon. Ola takket nei, men da kjøperne gikk ned til fem euro syns han det var så billig at det var greit.

– For at vi skulle få disse forsikringene, måtte de ha kopi av førerkortene våre, og vi måtte signere kopiene nederst på arket, forteller Else Brith.

Denne gangen var det betalingskortene til Else Brith som ble brukt til å gjøre opp, og det måtte også denne gangen betales i to omganger med forskjellige kort.

Ble påspandert restaurantmåltid for fire

Ekspeditørene tilbød seg også å overføre data fra den gamle til den nye telefonen. Mens ekteparet ventet på at dette ble gjort skulle de få et gratis måltid med drikke til på El Toro Grill, som ligger vegg i vegg med butikken.

– Vi sa at vi hadde en avtale med et vennepar om å spise ute etter at vi var ferdige. Da sa de at de kunne hente dem også, slik at vi kunne spise sammen alle fire på deres regning, forteller Else Brith.

Ekspeditørene skal ha fortalt at eieren av butikkene eide både ti slike butikker og flere restauranter og utleieboliger også. 

Forvirret kjøperne

Da måltidet var ferdig, sto ekspeditørene og en sjåfør som skulle kjøre dem tilbake til hotellet ferdige i butikkinngangen med varene.

– Sjåføren var utålmodig og bare ventet på at vi skulle bli ferdige fordi han skulle hjem for kvelden. De skøyet og forvirret oss slik at vi glemte å få med forsikringspapirer, kvitteringer og tolldeklarasjonen. Jeg fikk beskjed om at telefonen ikke måtte brukes de første timene på grunn av oppdateringer og opplading.

Svindelen blir oppdaget

Klokken 06.30 morgenen etter forlot ekteparet hotellet og reiste tilbake til Norge. Etter en svært forsinket ankomst med flyskifte og mye trøbbel før avgang, en påfølgende ikke planlagt overnatting på Gardermoen, og et innlagt ærende underveis, var de først hjemme sent på søndag.

Dagen etter ble svindelen oppdaget da Else Brith Espegard fikk logget seg inn på nettbanken.

Hun så at det var trukket 18.274 kroner fra Bazar Dewani på debetkortet og 25.046 kroner fra Best Deal på kredittkortet, det vil si over 43.000 kroner. Beløpene skulle vært på to ganger fem euro for den utvidede garantien.

– Det er veldig rart at det går an. Jeg så at det sto riktig beløp i displayet før jeg slo pin-koden, forteller Else Brith.

I tillegg var det belastet betalinger for mobiltelefonen og nettbrettet med tilhørende futteraler. Disse beløpene var korrekte, ifølge Else Brith.

Tilbake etter fem dager

Banken ble varslet umiddelbart og en anmeldelse ble levert til politiet i Ål dagen etter. Else Brith bestemte seg for å reise tilbake så snart som mulig for å anmelde saken til Guardia Civil også.

Allerede tidlig om morgenen den 26. januar, fem dager etter at hun dro fra Gran Canaria, satte hun seg på et fly fra Gardermoen som landet på Gran Canaria klokken 12.40. Klokken 17.30 ble anmeldelsen levert hos Guardia Civil i Puerto Rico.

Lang seanse hos politiet

Canariajournalen fulgte Else Brith Espegard og tolken hun hadde leid inn, Ingrid Høe Albrecht, da anmeldelsen ble levert. Denne seansen varte i hele fem og en halv time.

Vi ble tatt imot av sjefsetterforskeren i Puerto Rico, som grundig og etterrettelig tok opp en detaljert forklaring. Else Brith ble vist fotografier og identifiserte med sikkerhet en av personene som hadde ekspedert henne og mannen og butikkene hvor de handlet.

Politiet sjekket også nettbrettet og mobiltelefonen, og konstatert at det var ekte vare og at det ikke var tyvgods.

Identifiserte tre personer i butikken

Sjefsetterforskeren anbefalte Else Brith å engasjere samme advokat som Erlandsen har engasjert i sin sak. Dette ble gjort dagen etter.

Mandag 30. januar reiste hun sammen med politiet og tolken for å identifisere de to butikkene og folk som jobber der. I butikken i Europa-senteret identifiserte hun tre personer som var involvert i handelen, deriblant personen som sto for selve kjøpsprosessen i begge butikkene.

På strandpromenaden ligger det to temmelig like butikker ved siden av hverandre. Disse hadde nå ifølge Else-Brith skiftet om på innredningen slik at det var vanskelig å avgjøre hvilken av dem de hadde handlet i.

Slik gikk hurtigrettssaken

Kort tid etterpå ga politiet beskjed om at en hurtigrettssak ble berammet til onsdag 1. februar i lokalretten i Maspalomas for den samme dommeren som håndterte Erlandsen-saken tidligere i januar.

Det møtte opp to siktede som hun hadde identifisert, forteller Else Brith, men begge nektet å avlegge forklaring. De hadde med seg en advokat, men advokaten stilte ingen spørsmål til Else Brith da hun avla forklaring.

Under rettssaken skjedde det samme som Norvald Erlandsen opplevde i den samme rettssalen:

Det ble lagt frem det som ifølge Else Brith er to falske, håndskrevne kvitteringer, tilsynelatende signert av henne, fra butikkene hvor det er listet opp flere varer som Erlandsen-paret hevder at de ikke har kjøpt.

Skriftanalyser av kvitteringene som politiet fikk utført bekreftet dagen etter hurtigrettssaken at underskriftene er forfalsket.

Dette står på kvitteringene

På kvitteringene står det Best Deal, C.C. Europa planta baja, Local No 16, Puerto Rico–Gran Canaria.

På den ene kvitteringen er det listet opp to Ipone 7 med 128 GB minne til 985 euro hver, to skjermbeskyttere Fiber Optics til 98 euro hver, to Mikael Kors deksel til Iphone for 145 euro hver, og en Smartwatch til 398 euro. Nederst står det at 2.725 euro er betalt med Mastercard.

På den andre står det oppført en Apple Ipad Air 2 Retina med 128 GB minne til 655 euro, en Apple Ipad Mini 2 med 32 GB minne til 390 euro, en Apple Smartwatch 2 til 539 euro, og et digitalt speilreflekskamera Canon 700D medfølgende objektivsett 18-55 mm. IS og 55-250 mm. til 816 euro.

Nederst står det at det er betalt to beløp med Visa, ett på 420 euro, hvilket var avtalt pris for den Iphone7 med deksel som Else Brith kjøpte, og ett på 1.480 euro.

– Det er hel vilt, de har bare skrevet på saker og summer for å få det til å gå opp med kortbelastningene, sier Else Brith.

Beordret videre etterforskning

I og med at de siktede ikke ville avlegge forklaring, kunne ikke hurtigretssaken komme i mål. Dommeren beordret derfor videre etterforskning. og det vil bli ny rettssak på et senere tidspunkt når dette er ferdig.

Ifølge utskriften fra rettssaken, som Canariajournalen har fått innblikk i, skal politiet blant annet gjøre skriftanalyser av kvitteringer, undersøke bilder fra overvåkingskameraer som dekker butikken og restauranten på Europa-senteret, og det skal sjekkes om det fins knytninger til Diamond Bazar og Erlandsen-saken.

Varelageret i butikkene skal sjekkes mot påståtte solgte varer, innkjøpte varer, kvitteringer og bankutskrifter.

Utrygg i Puerto Rico

– Både politiet og advokaten er sikre på at svindlerne vil bli dømt. Jeg kommer til å reise ned igjen til den neste rettssaken, men da skal jeg ikke bo i Puerto Rico, det skal jeg love deg, sier Else Brith.

2. februar reiste denne ukens tøffeste nordmann på Gran Canaria hjem igjen til Torpo hvor hun kan hvile ut etter en svært anstrengende uke. I neste runde kommer trolig Ola Espegard også til å stille opp i retten, noe både advokaten og politiets etterforskningsleder anbefaler.

Vil stoppe svindlerne for godt

Da anmeldelsen ble levert inn til Guardia Civil understreket etterforskningslederen at de nå er svært opptatte av å få slutt på denne typen svindel, som har pågått siden 1980-tallet, og at han var temmelig sikker på at de mistenkte i både Espegard-saken og Erlandsen-saken ville bli dømt.

Anmeldelsene fra parene Espegard og Erlandsen kan rett og slett være det som fører til at det blir stopp på over 30 år med butikksvindel i Puerto Rico og Puerto de Mogan, etter Canariajournalens oppfatning.

Etterforskningslederen uttrykte også et sterkt ønske om at andre som har blitt svindlet på denne måten kommer til Guardia Civils sentral i Puerto Rico og anmelder sakene. Anmeldelse per telefon eller e-post er til ingen nytte.

Alternativt kan det gis fullmakt til en advokat som legger inn anmeldelsen og fører saken, men det er en stor fordel med personlig oppmøte.

Kan få dekket advokatutgifter

Hvis de tiltalte taper slike rettssaker vil de måtte betale motparten beløpet som er fralurt og  utgifter til advokathjelp. Det er også mulig å søke om å få dekket utgifter til reise, opphold, tolk, mat og andre utgifter knyttet til bedrageriet, men det er tvilsomt om dette vil kunne refunderes.

Canariajournalen kjenner til flere andre nordmenn som, i tillegg til de fire tilfellene vi har skrevet om,  de siste tre månedene hevder å ha blitt utsatt for samme type svindel for mellom 25.000 og i Puerto Rico og Puerto de Mogan, men som ikke har råd eller anledning til å reise tilbake for å anmelde sakene.

Falske kvitteringer

Guardia Civil har latt skrifteksperter undersøke kvitteringer som ble lagt frem i retten og fått konstatert at de er falske. 

Tags