EU aksepterer kanarisk oljeklage

Europakommisjonen har erklært at to klager fra øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote mot Spanias autorisering av oljeleting ved øyene kan prøves.

Engasjementet mot oljeutvinning er stort på Kanariøyene. her fra Canteras-stranden i Las Palmas, Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik.

Klagene ble sendt i samarbeid med miljøorganisasjoner, og gjelder ministerrådet i Spanias godkjenning til Repsol for å lete etter olje i havområdene 10-60 kilometer øst for Fuerteventura og Lanzarote. 

Lanzarotes president, Pedro San Gines, hevder at de får mer oppmerksomhet fra og dialog med EUs institusjoner enn med regjeringen i Spania.

Bred støtte

Klagen er støttet av vitenskapelige rapporter fra akademikere, forskere og organisasjoner som driver med studier av marine økosystemer.

I klagen pekes det på at området det skal letes i er et av de viktigste for marint mangfold i Spania, og at Lanzarote og Fuerteventura er erklært biosfærereservat av Unesco.

Vernede områder

Mange områder i farvannene har stor biologisk og geologisk betydning, og har blitt utpekt som vernede områder i ulike kategorier på regionalt, nasjonalt, europeisk og internasjonalt nivå.

Av International Marine Traffic (IMO) er områdene erklært som økologisk sårbare for marin trafikk.

Store konsekvenser

Øyrådene advarer om store negative konsekvenser for marint biologisk mangfold.

Letevirksomhet kan alene gi utslipp som kan påvirke marine miljøer i havet, og utvinning kan skade strandområder på Kanariøyene.

Tags