Trøbbel for Repsol i Argentina

Oljeselskapet Repsol YPF, som har fått lisens til å lete etter olje ved Kanariøyene, kan miste datterselskapet YPF til Argentina. Spanias energi og industriminister, Jose Manuel Soria, reagerer sterkt.

Repsol YPF kan miste en stor andel aksjer i sitt datterselskap YPF til den argentinske stat, og miste aksjemajoriteten. Foto: Repsol.

Den argentinske regjeringen har besluttet å sende et lovforslag til Kongressen for å ekspropriere YPF, et datterselskap av Repsol, skriver abc.es.

Repsol eier 57 prosent av aksjene i YPF.

Dette skal gjøres gjennom at den argentinske stat tilegner seg 26 prosent av aksjene som tilhører Peterson-gruppen, et firma eid av den argentinske familien Esquenazi, og ta 24 prosent fra de 57 prosentene som Repsol eier.

Dermed får den argentinske regjeringen 50,1 prosent av aksjene i YPF, og Repsol mister aksjemajoriteten.

Argumentet for å gjøre dette er å opprette offentlig eierskap i et oljeproduserende selskap. Argentina hevder at YPF forsømmer sine investeringer i landet, noe som fører til et fall i oljeproduksjonen og gir Argentina høyere utgifter til kjøp av olje.

Ingen av de andre ni multinasjonale oljeselskapene som opererer i Argentina vil bli utsatt for ekspropriasjon.

Repsol har lagt fram flere forslag for å oppnå en avtale, men de har alle blitt avvist av regjeringen. I løpet av mars og april har syv argentinske provinser trukket tilbake lisenser som tidligere er tildelt YPF.

José Manuel Soria, Spanias minister for industri, energi og turisme, kaller det på regjeringens nettsider "en fiendtlig handling mot et spansk selskap", og advarer om at det "vil få konsekvenser".

Tags