26 nyankomne flyktninger satt på gaten - måtte tigge mat hos politiet

26 flyktninger eller migranter fra Sierra Leone som ankom Gran Canaria 27.oktober i en småbåt fra Afrika, ba natt til onsdag om mat og drikke på det lokale politiets stasjon i Santa Catalina, Las Palmas.

Her ankommer migranter og flyktninger Kanariøyene ved et tidligere tilfelle. Foto: Unidad de Tierra GES

Av: Redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

Det eneste interneringssenteret for utlendinger på Kanariøyene som er i drift for tiden er fullt, og det nasjonale politiet satt derfor de 26 menneskene fra Sierra Leone på gaten, skriver avisen La Provincia.

Politiet anholder alle som ankommer i slike småbåter fra Afrika, og kan holde på dem i opptil 72 timer. Deretter skal de over i interneringssenter eller annen innkvartering, men denne gangen ble de henvist til gatene.

Politiet i bydelen Santa Catalina henviste dem til Røde Kors, hvor de fikk mat og drikke.

Derfra ble de vist videre til den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas, hvor de 26 menneskene og ni andre i samme situasjon ble tatt vare på, og fikk tilbringe resten av natten i en kirke i stedet for på gaten.

Caritas krever at regjeringen skal ordne med anstendig innkvartering for nyankomne migranter og flyktninger, og ber om at de behandles med respekt.

De påpeker også at regjeringens delegat på Kanariøyene ennå ikke har aktivert protokollen som skal sikre at nyankomne får nødvendig husrom.

Generalsekretæren for Cáritas på Kanariøyene, Caya Suárez , skal ha ringt regjeringsdelegaten i dag for å be ham om å ordne med husrom umiddelbart.

Caritas mobiliserte i går alle sine frivillige og alle ressurser for å gi mat, omsorg og husrom for alle de 35 som var satt på gaten., de de har ikke kapasitet til å huse dem en natt til.

Den en siste uken har 326 migranter og flyktninger ankommet Kanariøyene i småbåter.

Sju mennesker er bekreftet omkommet i år under overfarten i småbåter fra Afrika til Kanariøyene, og det er ukjent hvor mange flere som har forsvunnet sporløst på havet.

336 er bekreftet omkommet på vei til Spania sjøveien.

En interneringsleir for utlendinger (CIE) i Barranco Seco på Gran Canaria skal gjenåpne tidlig i november etter en oppussing, men inntil da er kapasiteten sprengt på senteret i Hoya Fria på Tenerife.

Regjeringsdelegaten selv, Juan Salvador León, erkjente i forrige uke at det er migranter ute på gatene fordi Hoya Fría er fullt.

Den generelle regelen er at alle som ankommer på uregelmessig vis til Kanariøyene skal anholdes, varetektsfengsles og fremtilles for retten i løpet av 72 timer.

Deretter skal de innkvarteres i rt interneringssenter i opptil 60 dager, med mindre de utvises før den tid.

La Provincia har ikke lyktes i å få kommentarer fra regjeringens delegat, skriver avisen.

Arbeids- og sosialdepartementet har en serie humanitære hjelpeprogrammer for mennesker i en uregelmessig situasjon som ikke kan bortvises til hjemlandet etter å ha forlatt interneringssentrene.

På Gran Canaria er det 38 sengeplasser til rådighet som administreres av Flyktninghjelpen (CEAR); Røde Kors har åtte plasser på Tenerife og ytterligere åtte på La Gomera.

Tags