Ny småbåt med migranter og flyktninger ankom Gran Canaria i dag

En småbåt fra Afrika med sju passasjerer ble oppdaget like sør for Gran Canaria i dag tidlig, skriver nødsentralen i en Twitter-melding.

En båt fra sjøredningstjenesten møtte denne lille båten som kom fra Afrika og fraktet passasjerene til Arguinguin i formiddag. Foto: Kjell Tore Olsen

Av: Redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

Sjøredningstjenesten sendte ut en redningsbåt for å møte småbåten, og passasjerene ble transportert til havnen i Arguineguin sørvest på øya, hvor de ankom formiddag.

Passasjerene fikk en helsesjekk av Røde Kors, og skal være ved god helse.

300 flere i år

Det har kommet cirka 300 flere flyktninger og immigranter til Kanariøyene i småbåter i år enn i fjor, bekreftet den regionale regjeringen denne uken

Økningen har ført til at det eneste interneringssenteret for utlendinger (CIE) som for tiden er i drift, er nesten fullt. Dette ligger på Tenerife.

Ikke alarmerende

Det er imidlertid ikke så stor økning i tilstrømningen at det er grunn til å slå alarm, sa  den spanske regjeringens delegat på Kanariøyene, Juan Salvador, i en kunngjøring til pressen på torsdag.

Han viser til at et annet interneringssenter i Barranco Seco på Gran Canaria, som har vært stengt for oppussing og modernisering, gjenåpner om kort tid.

Ikke så mange som ankommer

Han peker også på at selv om det kommer flere, er det fortsatt relativt få som ankommer med småbåter, og langt færre enn midt på 2000-tallet.

I 2016 var antallet oppe i rundt 30 000, i år nærmer det seg 2000.

- Skal møtes med respekt

Juan Salvador understreker i sin kunngjøring til nyhetsmediene at det ikke er noen som helst grunn til å se på de som ankommer i småbåter som kriminelle.

Han er opptatt av at de må behandles med respekt fordi de er mennesker.

Drøyt 2000 asylsøknader i fjor

I 2018 søkte 2079 mennesker asyl på Kanariøyene, ifølge årsrapporten fra Flyktninghjelpen i Spania (CEAR). En hel del av disse ankom på andre måter enn med småbåter.

Fram til juni i år hadde 1232 mennesker sølt asyl på Kanariøyene.

De fleste asylsøkerne kom i fjor fra Venezuela, Colombia, Marokko, Vest-Sahara, Den demokratiske republikken Congo og Russland.

Det er søkt om asyl som flyktninger og på humanitært grunnlag ut ifra forfølgelse for seksuell legning eller religiøs overbevisning.

Tags