Småbåt med migranter- og flyktninger lokalisert sør for Gran Canaria

Sjøredningstjenesten har i dag lett med fly utenfor sørkysten av Gran Canaria etter en trebåt av patera-typen med migranter og flyktninger er på vei mot øya i dag fra Afrika, og har lokalisert den 250 kilometer fra sørsiden av øya.

Fly fra sjøredningstjenesten leter etter båten. Foto: Salvamento Maritimo

Båten skal ha 20 passasjerer og skal ha reist ut fra byen Dakhla i Vest-Sahara.

Sjøredningstjenesten skal ha blitt varslet om at båten er underveis via en telefonoppringning, skriver nyhetsbyrået Efe.

Flyet blir i området til en redningsbåt har reddet båtpassasjerene, skriver Europa Press.

Hvis småbåten den kommer frem, er dette den 30. småbåten med flyktninger og migranter som kommer til Kanariøyene i år, og den åttende på ti dager.

Den forrige kom til Gran Canaria i går, lørdag,

Overfarten fra Vest-Sahara tar vanligvis to-tre døgn. Mange har omkommet på denne reiseruten, og flere båter har aldri kommet frem og er sporløst borte.

Vest-Sahara var et spansk protektorat, og det bor mange mennesker som mistet sine spanske pass da Spania trakk seg ut i 1975-1976. I dag er landet ulovlig okkupert av Marokko.

Den saharawiske arabiske demokratiske republikk (SADR), som er ledet av frigjøringsbevegelsen Polisario, krever råderett over landet, som grenser mot Marokko, Algerie og Mauritania.

Det har vært  våpenhvile mellom Marokko og SADR siden 1991, men de fleste av saharawiene bor i dag i flyktningleire  sørvest i Algerie.

Marokko har bygd en strengt bevoktet, 2700 kilometer lang mur mot grensen og lagt ut miner.

SADR er anerkjent av 70 stater og av Den afrikanske union. Norge anerkjenner Vest-Saharas suverenitet, men foreløpig ikke SADR.

Tags