Sterk dokumentarfilm om immigrasjon til Spania sjøveien

En dokumentarfilm som viser 30 år med immigrasjon og tragedier på vei over Middelhavet til Spania og fra Vest-Afrika til Kanariøyene setter søkelyset på en forfeilet immigrasjonspolitikk.

Bilde fra dokumentaren over 30 år med båtimmigrasjon til Spania. Et lik på stranden, turister vandrer i vannkanten i solnedgangen i bakgrunnen.

Filmen kom i fjor, og belyser immigrasjonshistorien fra starten av med bildet som sjokkerte verden:

Den 1. november 1988 fotograferte Ildefonso Sena liket av en ung marokkansk mann ved siden av en småbåt i sanden på Playa de Los Lances i Tarifa. Dette er det første dokumentert forliset i Spania.

I 1999 kom bilder av det første forliset på Kanariøyene.

Bleket og glemt

Bildene sjokkerte en hel verden, men er i dag er glemt, bleket bort til ingen ting er igjen i minnet.

Slik som bildet av den tre år gamle, døde flyktninggutten Alan fra Syria, liggende på en strand på Bodrum-halvøya i Tyrkia i 2015 med ansiktet ned i sanden i en rød t-skjorte og kortbukser, er i ferd med å blekes bort i vår hukommelse og samvittighet.

En stor og langvarig tragedie

Tusenvis, kanskje titusenvis av mennesker har mistet livet på havet siden 1988 i forsøket på å nå Spania. Ingen vet hvor mange som egentlig har forulykket under veis.

Filmen er høyaktuell: I fjor reiste nesten 60.000 migranter og flyktninger over Middelhavet til Spania, cirka halvparten av alle som tok seg til Europa den veien.

Til Kanariøyene kom det 1307 migranter og flyktninger i 66 småbåter i 2018, tre ganger så mange som i 2017. Mange mistet livet både i Middelhavet og Atlanterhavet i forsøket på å oppnå et anstendig og bedre liv.

Den 60 minutter lange filmen kan sees i sin helhet gratis på Youtube. (Kun spansk tale, men de sterke bildene taler et tydelig språk).

Fremvisning på Gran Canaria

Filmen heter "El Naufragio, 30 años de Memoria Sumergida" ("Forliset, 30 år med undervannsminner"), og ble på onsdag vist i innergården til øyrådet på Gran Canaria.

Der ble det også holdt foredrag av overlevende immigranter, fotografer, journalister og andre som bar vitnemål om det som har skjedd.

Det er et omfattende gravearbeid med innhenting av store mengder informasjon og vitnemål fra immigranter som har overlevd forlis, journalister, fotografer, aktivister og antropologer som er gjort for å lage den.

Overlevde forlis i 2004

Issa Sibide, en overlevende fra et forlis i 2004 der elleve mennesker døde, forteller den rystende historien om sin lange reise fra hjemlandet Mali til Fuerteventura.

Et bilde av en panikkslagen og desperat Sibide vant Reuters-fotografen Juan Medina World Press Photo-prisen for i 2005. I dag bor og jobber Sibide på Kanariøyene.

– Ritual for makaber død

Filmen er en kritisk refleksjon over migrantfenomenet.

Journalisten Helena Maleno kritiserer i dokumentaren det hun kaller den "vandrende kontrollen over retten til liv". Andre medvirkende kaller det som skjer et folkemord.

– Folk går om bord i småbåter fordi de ikke kan gjøre det på noen andre måter. Det har blitt et ritual for makaber død med havet som et gulv av grusomhet, sa Nicholas Castellano, journalist på Gran Canaria og manusforfatter til filmen, under visningen.

Viser forakt for innvandrere

Rådgiveren for internasjonal solidaritet, Carmelo Ramirez, proklamerte for sin del den umoral som praktiseres i USA, Spania og Europa.

– Det er land som forakter innvandrere og ikke vil høre sannheter om hva som får  folk til å risikere livet: Årsakene er alltid fattigdom, vold, krig og mangel på respekt for menneskerettighetene. I de fleste tilfellene har dette sin opprinnelse i interessene til de store, multinasjonale selskaper, sa han.

Filmen setter ansikt og navn på de døde, fordi det bak hver avdød innvandrer er en historie, en familie som er ødelagt av smerte og drømmer som aldri vil realiseres. 

Sju ungdommer døde på Fuerteventura

Etter flere år med forlis i Middelhavet, førte bedre overvåkingssystemer der til at migrantstrømmen gikk til Kanariøyene i stedet.

26. juli 1999 var det et forlis der sju marokkanske ungdommer døde, dokumentert på en strand på Fuerteventura. Det var det første dokumenterte forliset på øygruppen, men langt ifra det siste:

Strømmen av primært store, afrikanske langkanoer (cayuco) økte voldsomt de påfølgende årene.

I 2006 kom 31.600 båtflyktninger til Kanariøyene, og mange andre forsvant i havet. I de årene som fulgte førte styrket overvåking til at antallet etter hvert ble redusert til under 1000 per år.

Fra 2017 til 2018 ble antallet tredoblet til over 1300 migranter og flyktninger.

Ali mistet broren

Dokumentaren forteller også historien til Ali, som forlot Ghana sammen med sin bror Abou. Broren forsvant for ham da de skulle om bord i en båt i Marokko i mørket ved firetiden om morgenen.

Han kan ha havnet i en annen båt. Ali så ham aldri igjen. Båten forliste sannsynligvis.

Båten Ali satt i hadde 32-33 passasjerer og kantret akkurat da redningen kom. 18 personer druknet. Ali klarte seg og er i jobb hos en kokk i Spania i dag.

Filmen er blitt skapt på initiativ fra Diputación de Cádiz på sørsiden av Spania, hvor mange båtmigranter og flyktninger kommer til land.

Tags