Passasjerene i dødsbåten betalte 900 euro for frakten til Kanariøyene

På mandag kom en gummibåt som hadde seilt fra Afrika-kysten med 27 personer til Costa Teguise på Lanzarote. Sju av passasjerene omkom under overfarten. Nå er det avdekket at hver passasjer skal ha betalt 900 euro for reisen.

Menneskesmuglingen til Kanariøyene foregår med gummibåter, småbåter i tre som kalles patera, og langkanoer som kalles cayuco. Gummibåten på bildet kom i 2016. Foto: Salvamento Maritimo

Rettsmedisinske undersøkelser slår fast at fem av passasjeren døde av underernæring, utmattelse og nedkjøling. Disse lå døde i båten ved ankomsten, skriver avisen Lanzarote Ahora.

De to andre hoppet i havet da båten nærmet seg land og døde av drukning.

Politiets etterforskning skal ha avdekket at hver passasjer betale 10 000 marokkanske dirham for å bli fraktet fra Vest-Afrika til Lanzarote, ifølge avisen. Det tilsvarer cirka 900 euro.

To personer arrestert

Politiet har pågrepet og varetektsfengslet to av passasjeren på mistanke om at disse to tok seg av gjennomføringen av menneskesmuglingen. Pågripelsen er foretatt etter avhør av passasjerene.

Begge skal være siktet for drap ved grov uaktsomhet og forbrytelser mot menneskerettighetene.

Passasjerene skal ikke ha spist noen ting siden dagen før båtreisen, som varte i to og et halvt døgn, startet.  Det var dårlige værforhold med høye bølger og vind da båten ankom kysten Lanzarote.

Flere pårørende skal ha identifisert omkomne de siste dagene. Blant de omkomne er angivelig en 30 år gammel mann og to 20 år gammel menn, alle fra Guelmim, en by som blir kalt porten til Sahara.

Kystovervåkingen sviktet

Båten ble oppdaget ved en tilfeldighet, og ikke av kystovervåkingssystemet på Kanariøyene (SIVE), som ble installert etter at det flommet inn titusentalls flyktninger og illegale migranter i småbåter i 2006.

Det skal være mangelfullt vedlikehold av systemet som har gjort at det ikke registrerte den ankommende båten. Flere småbåter som ikke er oppdaget og som man ikke har fått kjennskap til kan ha ankommet på grunn av denne svikten.

I 2017 ankom 423 flyktninger og migranter Kanariøyene i 16 småbåter som krysset over fra Afrika, 240 færre enn i 2016 og 447 færre enn i 2015.

Tags