Interneringssenter for utlendinger mangler lovpålagte tjenester

Migranter og flyktninger som ankommer Kanariøyene holdes i interneringssenter (CIE) til det er ferdig utredet om de får oppholdstillatelse eller skal returneres. På Gran Canaria er det et slikt senter i et tidligere fengsel i Barranco Seco som kritiseres for alvorlige mangler.

I dette tidligere fengselet i Barranco Seco på Gran Canaria ligger et interneringssenter for utlendinger. Foto: Innenriksdepartmentet

For øyeblikket holdes 134 mennesker i senteret i Barranco Seco. De fleste ankom Gran Canaria i to langkanoer (cayuco) 18. og 23. juni, hvor det var til sammen 298 passasjerer.

Ankomsten av det store antallet mennesker i de to langkanoene har gjort det tydelig at interneringssenteret mangler grunnleggende tjenester, skriver avisen Canarias Ahora.

De innsatte får angivelig ikke kontakt med jurister, sosialarbeidere skal ikke være på plass, og helsetilbudet skal være mangelfullt.

Sentrene kritiseres

Interneringssentrene i Spania har lenge blitt sterkt kritisert av menneskerettsorganisasjoner. Mange krever at de skal legges ned.

Senteret i Barranco Seco skal gjentatte ganger ha brutt kravene som stilles til slike senter.

Kontrollbesøk

9. juli gjorde en dommer som kontrollerer slike senter, Victoria Rosell, angivelig et periodisk kontrollbesøk der flere av menneskene som holdes der skal ha fortalt at de ikke hadde hatt noen kommunikasjon med sine advokater siden de ankom, hvilket er i strid med loven.

Alle migranter har rett til å representeres av en advokat når de fremstilles for en dommer for å avgjøre om de skal returneres og holdes i interneringssenter til dette skjer.  De får imidlertid som regel ikke en advokat under fremstillingen, hevdes det i avisartikkelen.

De har også rett på juridisk assistanse på sentrene, men dette skjer angivelig bare på interneringssentere i Madrid, Barcelona og Valencia.

I Barranco Seco mangler angivelig ikke bare det juridiske tilbudet, men også en tolk som er permanent til stede. Det fins kun en tolk som jobber med helsepersonellet til stede tre timer om dagen fem dager i uken, skriver avisen.

Ingen sosialarbeider

Loven sier også at sentrene skal ha en sosialarbeider. Det hadde angivelig senteret i Barranco Seco frem til juni, men nå har denne permisjon, og noen erstatning er ikke satt inn i tjeneste.

Klager på manglende helsetjenester skal også ha kommet. Senteret har en lege og en helsearbeider til stede i tre timer om formiddagene på hverdager, men ikke noe tilbud ettermiddager og i helger.

Skal renoveres og bygges om

Senteret skal stenges for å renoveres til en kostnad av nesten én million euro, men datoen for stenging er ikke fastsatt.

Det var Ombudsmannen som krevde en renovering og ombygging der det blant annet skal installeres toaletter og hygienefasiliteter etter en inspeksjon i 2017. Det er angivelig et langt fremskredet forfall.

Under renoveringen skal et interneringssenter i Hoya Fria på Tenerife benyttes.

Få returer

I 2016 ble bare fire av 633 mennesker som var innom interneringssenteret  Barranco Seco returnert til sine hjemland, og bare tolv prosent av de 2015 som var innom senteret på Tenerife, ifølge Canarias Ahora

Interneringssentrene på Kanariøyene har angivelig færrest returer av de fem sentrene som i dag fins i Spania.

Tags