Fire omkom under overfart i småbåt til Kanariøyene

En tankbåt har reddet 29 migranter og flyktninger i en langkano fra Afrika 600 kilometer sør for Kanariøyene. Fire passasjerer skal ha omkommet.

De som overlevde og de fire døde ble frktet til Las Palmas i dette skipet. Foto: 112 Canarias

Av: Redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

En passasjer er også savnet.

Noe har etter alt å dømme gått galt i forsøket på å reise fra Afrika til Kanariøyene siden båten befant seg så langt unna målet.

Tankbåten har kommet inn til havnen i Las Palmas i ettermiddag, skriver nyhetsbyrået Efe.

Der sto ambulanser, Røde Kors og politiet klar til å ta seg av de overlevende.

Fire av passasjerene er innlagt på sykehus på grunn av dehydrering, skriver nødsentralen i en Twitter-melding.

Tre var så svake at de ikke kunne gå selv, og mange av de andre overlevende måtte hjelps ned leideren fordi de var avkreftet, skriver avisen Canarias Ahora.

Åtte av de overlevende er mindreårige, opplyser den spanske regjerings delegat på Kanariøyene,

Den åpne kanoen skal ha vært hele 15 døgn ute på åpent hav.

Langkanoen ble først oppdaget av det norske tankskipet SKS Mosel på søndag.

Den befant seg da fortsatt i marokkansk farvann 328 nautiske mil sør for Kanariøyene, og sendte forespørsel om hjelp til skip i nærheten, skriver avisen Canarias 7.

Tankskipet Bluebird (Singapore) var nærmest og plukket opp de overlevende og to døde passasjerer. To andre døde om bord i tankskipet.

Det internasjonal regelverket for sjøfart sier at mennesker i havsnød skal reddes og fraktes til nærmeste trygge havn, og det var Las Palmas i dette tilfellet.

Fra lørdag til mandag kom det ti småbåter fra Afrika til Kanariøyene, og i dag tidlig kom det enda en båt med sju passasjerer til Gran Canaria.

I løpet av fire døgn har det kommet nesten 300 mennesker i småbåter fra Afrika til Kanariøyene.

Også tidligere i år har det vært dødsfall blant passasjerer i slike båter underveis til Kanariøyene.

Migranter og flyktninger som ankommer Kanariøyene på en irregulær måte blir innkvartert i et interneringssenter for utlendinger (IEC) i Hoya de Fria på Tenerife.

Der er det fullt nå, men et annen interneringssenter i Barranco Seco på Gran Canaria gjenåpner i november etter en oppussing og modernisering, ifølge regjeringens delegat.

Enslige mindreårige blir plassert hos vertsfamilier. Mindreårige har særskilt krav på beskyttelse.

Det nasjonale politiet og immigrasjonsmyndighetene har ansvaret for å fastslå hvilke land de kommer fra, og om det er grunnlag for å gi beskyttelse og  oppholdstillatelse.

De som får oppholdstillatelse går gjennom et seks til tolv måneder langt integreringsprogram får de må stå på egne ben i samfunnet.

Alle som ikke får oppholdstillatelse innvilget som flyktninger eller på annet humanitært grunnlag, blir så snart som mulig returnert til sine hjemland.

Tags