Ni mennesker funnet døde etter båtulykken på onsdag

Ni menn fra Marokko er funnet døde i havet ved Lanzarote-kysten, etter at en småbåt med migranter og flyktninger forliste på onsdag. To andre båter med 75 passasjerer er savnet.

I dag, fredag er den siste dagen det søkes aktivt etter flere omkomne. llustrasjonsfoto: Salvamento Maritimo.

Antallet omkomne er oppe i ni etter at fire menn til ble funnet døde i går, torsdag. De fem første ble funnet onsdag.

Fire som hadde klart å komme til land ble reddet med livet i behold.

Letingen etter flere ofre fortsetter i dag med hjelp av båter, helikoptre og mannskap til fots til mørket faller på.

Det er uklart nøyaktig hvor mange som var om bord i ulykkesbåten, men det skal ha vært 13-16 passasjerer.

Båten skal ha gått rundt i et utilgjengelig område ved ett-tiden om natten utenfor Costa de La Laja i Teguise kommune på vestsiden av Lanzarote.

En innbygger kom over to av passasjerene tidlig om morgenen og slo alarm.

Båten skal ha seilt fra Agadir forrige fredag, og hadde dermed tilbrakt fem dager på åpent hav.

Det pågår leting etter to andre båter som skal ha seilt ut fra Mauritania med kurs for Kanariøyene på søndag. 75 personer er angivelig om bord i disse to båtene.

Været er ugunstig med sterk vind og bølger på Kanariøyene. Værinstituttet Aemet har utstedt gult varsel for sterk vind fredag og lørdag.

For tolv dager siden plukket et tankskip opp 33 mennesker som drev hjelpeløst i en langkano som hadde seilt fra Mauritania for å nå Kanariøyene.

To personer til lå i tillegg døde i småbåten, og to andre døde i tankskipet.

Båten var 630 kilometer fra Kanariøyene da den ble funnet. Den hadde da vært ute på åpent hav i 15 døgn.

I sommer døde et småbarn, en kvinne og en mann da de ankom i en småbåt til Gran Canaria.

Hittil i år er 16 migranter og flyktninger som har forsøkt å ta sjøveien til Kanariøyene bekreftet omkommet. Det er ukjent hvor mange flere som bare har forsvunnet ute på havet.

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, besøkte på torsdag kommandosentralen for leteaksjonen på Lanzarote sammen med Juan Salvador León, den spanske regjerings delegat på Kanariøyene.

Torres uttrykte overfor pressen sin medfølelse med familier som mister sine kjære i havet, på en reise med det formål å starte et nytt liv, skriver avisen La Provincia.

Han sa at de ni dødsfallene ikke bare minner oss om dramaet som båtreisen innebærer, men også at det må gjøre oss mer menneskelige.

Han la til at et rettferdig samfunn er et som forstår smerten til et medmennesker, hvem det enn er, og hvor det enn kommer fra.

Det har i år vært en økning i antallet flyktningbåter som har ankommet Kanariøyene. Antallet mennesker er oppe i 1470, 21 prosent flere enn i fjor.

I 2006 kom det nesten 32 000 migranter og flyktninger sjøveien, noe som førte til at kontrollen og overvåkingen ble kraftig styrket både på Kanariøyene og langs kysten av de afrikanske landene de fleste seilte ut fra. Det siste tiåret har antallet ligget godt under 2000 per år, i de fleste årene under 1000.

Tags