På vandring i øde heier høyt over Temisas

Vest for Gran Canarias tredje største by Vecindario tar sivilisasjonen brått slutt. Vide, øde åser hever seg bratt opp mot de sentrale fjellene. 

Av: Pål H. Gjerden og Emma Arthur redaksjonen@canariajournalen.no

Turen er en fascinerende vandring opp folketomme daler og langs ville høydedrag i området mellom de dype dalene Barranco de Tirajana og Barranco de Guayadeque.

Selv på over 1100 meters høyde er det tydelige spor etter tidligere bosetting i form av huleboliger og åkerlapper. Fra målet for turen er det dramatisk utsikt ned i Barranco de Guayadeque, 400 høydemeter lavere.

Til turen med bil eller buss

Følg motorveien GC-1 til avkjørsel 25 (Arinaga/ Agüimes). Videre på GC-100 til Agüimes og deretter langs GC-550 til Temisas.

Parker langs veien etter Bar El Chorro, godt med parkeringslommer.

Med buss ta rute 01, 36 eller 90 fra sørkysten til Vecindario, og bytt til rute 34 til Temisas.

Kort vei ut av bebyggelsen

Hovedveien fører langs øvre del av landsbyen. Det er derfor fort gjort å komme seg ut i naturen.

Følg veien mot sørvest 150 meter fra baren og gå så opp til høyre langs en oppkjørsel.

Straks etter, fortsett rett fram opp trapper langs høyre side av et hus (skilt «La Gloria» på mur til høyre for starten på trappen).

På oppsiden av bebyggelsen, hold mot høyre i et stikryss. Fortsett rett fram langs en kjerrevei noen få meter før det bærer videre litt til venstre på en sti, til venstre for en forfallen steinbygning.

Bratt og brattere oppover

Stien fører mot øst høyt opp over landsbyen. Passér til høyre for et enkelt trekors på et lite platå på enden av en rygg.

Utsikten tilbake ned mot Temisas og helt ut til havet er flott herfra.

Når stien deler seg, følg den høyereliggende stien mot venstre. Brattere og brattere bærer det opp en svært trang, øde dal på en smal sti.

Vær oppmerksom når stien svinger krapt mot høyre, og fører opp i krappe svinger over steingrunn mot høyre vekk fra dalbunnen (små varder viser vei).

Litt orienteringsevne er til hjelp

Et kvarters tid etter å ha forlatt dalbunnen blir stien utydelig. Fortsett rett fram slakt oppoverbakke mellom busker, mot midten av et vidt, grunt søkk på toppen av en lav rygg.

Gå videre rett til venstre for, og parallelt med, en rad lave kaktus.

Halvveis opp langs disse, bytt over til høyre side av linjen med kaktus og fortsett videre rett fram slakt oppover til en bred og tydelig sti påtreffes ved en steinmur.

På grunn av den bratte stigningen har turen allerede vart godt over en time.

Over øde heier

I stikrysset, følg stien til høyre mer eller mindre på samme nivå forbi åkerterrasser og spor av tidligere tiders bosetting.  

Landskapet ellers er åpent, forblåst og øde, så å si uten trær. Gå forbi inngangen til en imponerende hulebolig (se foto), og fortsett rett fram i alle stikryss til toppen av en rygg etter rundt fem kilometer.

På kanten av avgrunnen

Fjellryggen stuper her plutselig nesten loddrett ned mot bunnen av Guayadeque-dalen, 400 høydemeter lavere.

Utsikten ned i dalen og mot klippeveggene på østsiden er dramatisk.

Returner samme vei forbi huleboligen som nevnt ovenfor, og ta til venstre i stikrysset i bunnen av neste dalsøkk.

Hyllevandring

Det bærer først ned i krappe svinger der stien er delvis steinsatt.

Etter noen minutter leder stien slakt ned langs nordsiden av en smal dal (Barranco de Pilancones), på en bred og lettgått «hyllesti» høyt oppe dalbunnen.

De som sliter med høyder kan nok ha problemer et par plasser.

Utforkjøring

Etter en kilometer bærer det bratt ned til bunnen av dalen der stien går over i en kjerrevei.  Øde, vilt og bortgjemt er en god beskrivelse av den ville dalen.

Omgitt av høye åsrygger på alle kanter er det vanskelig å tro at havet og Gran Canarias internasjonale flyplass ikke er mer enn 11 kilometer unna i luftlinje.

Før det bærer oppoverbakke gå til høyre langs en utydelig kjerrevei, ned forbi en betongbygning der veien går over i en smal sti.

Denne er delvis skjult av busker, men er relativt lett å følge. Små varder viser vei.

Se godt etter stien

Stien krysser dalbunnen og leder så langs dalsiden. Dalbunnen faller nå bratt av mot sør. Stien er smal og utydelig, men enkelte små varder hjelper til med å finne veien.

I et kryss etter snaut 9 kilometer, følg en bred sti bratt opp til høyre. Dette er Camino Real de Agüimes, «hovedveien» til Temisas før bilveien ble anlagt.

Historisk tilbakeblikk

Stien runder en slak skråning med åkerterrasser og fører opp til en lav rygg ved Cruz Chica.

Ta her en kort avstikker til venstre ut til store huler bebodd av urbefolkningen på øya (Cuevas del Risco Pintado og Cuevas de la Audiencia).

Gå tilbake stikrysset og fortsett ut til GC-550 ved kilometermerke 9. Etter 800 meter langs veien er utgangspunktet for turen nådd.

Total distanse litt over 10 kilometer, med en gangtid på rundt tre og en halv time. Opp- og nedstigning på 700 høydemeter.

Mer informasjon

Detaljert rutebeskrivelse, inkludert nøyaktige tids- og avstandsangivelser underveis finnes i vår bok Gran Canaria Fotturguide (3. utgave).

I boken finnes detaljerte kart med høy kvalitet og stor målestokk, samt andre flotte bilder. Her er også tatt med nøyaktig beskrivelse av adkomst med buss eller bil.

For de som ønsker turer i nærheten av kystlinjen i sør, se vår tidligere utgitte bok Gran Canaria Sør Fotturguide.

Repetisjonsøvelse for bilturister

Bilveier er det ikke mange av i Gran Canarias fjellverden, noe vi har omtalt utallige ganger før. Mange vil derfor lett dra kjensel på beskrivelsen nedenfor.

Denne er hentet fra tur 19 Alto de las Mesitas fra forrige sesong, som tok for seg turer fra boken «Gran Canaria Sør Fotturguide».

Start kjøreturen på GC-60 nordover Fataga-dalen fra Playa del Inglés. I krysset sør for San Bartolomé de Tirajana hold til venstre.

Følg skilting mot «mirador» langs GC-603. Sving opp til Hotel Las Tirajanas etter 600 meter, og stopp for en kaffe på utsiktsterrassen der det er flott utsyn langt nedover Tirajana-dalen.

Fra San Bartolomé, kjør videre sørover mot Santa Lucia langs GC-65. Stopp gjerne på parkeringsplassen nedenfor kirken i sentrum.

Flott kirke

Både den imponerende kirkebygningen og torget er vel verdt en titt. Den fint restaurerte bebyggelsen gjør det kjekt å vandre rundt her en stund.

Fra krysset i sørenden av landsbyen bærer det videre langs GC-550, gjennom øde daler til den ensomt, men fint beliggende landsbyen Temisas.

Hvis det er lunsjtid ta gjerne en pause i baren El Chorro som ligger rett ved hovedveien (gode parkeringsmuligheter).

På vei ned mot slettelandet er det fortsatt ikke noe annet å se enn spredte småbruk før tettstedet Agüimes er nådd rundt 10 kilometer etter Temisas.

Her kan det også være verdt å ta en titt rundt. Deretter går ferden ned til motorveien som følges tilbake sørover.

Hviledag for syklister

Dette blir en hviledag for syklister. Men vi kommer sterkere tilbake neste uke med en flott rute opp og ned rundt den mektige Tirajana-dalen.

De som har tid og krefter nok kan ta en avstikker fra denne ruten til Temisas.

Fotturserie fra Gran Canaria

Frifot Forlag har gitt ut en 3. utgave av en vandreguide med fotturer på Gran Canaria. 

Artiklene har også forslag til turer med bil og sykkel.

Boka er skrevet av Pål H. Gjerden og Emma Arthur, begge erfarne turgåere. Arthur er også turleder for Stavanger Turistforening og kvalifisert Eco-turguide.