Spania erklærer klimakrise

Ministerrådet i den spanske regjering vedtok i går, tirsdag å erklære klimakrise.

Erklæringen innebærer blant annet at 30 prioriterte tiltakslinjer for å bekjempe klimaendringer skal på plass i løpet av 100 dager.

En langtidsplan for avkarbonisering skal også utformes. Målet er å bli klimanøytral i 2050.

En borgergruppe hvor unge innbyggere inkluderes skal også opprettes, ble det fortalt på en pressekonferanse etter ministermøtet.

Dette er noen av forpliktelsene de første 100 dagene:

- Utforme en lov som garanterer å oppnå null netto utslipp senest i 2050, drevet av et 100 prosent fornybart elektrisk system, en personbilpark og nyttekjøretøyer med nullutslipp av CO2, et karbonnøytralt landbrukssystem, og et finanspolitisk, budsjettmessig og finansielt system som er forenlig med nødvendig avkarbonisering av økonomien og samfunnet.

- Definere veien for langsiktig dekarbonisering av landet for å sikre målet om klimanøytralitet innen 2050.

- Investere i et tryggere og mindre sårbart land, og møte virkningene og risikoen ved klimaendringer.

Langs disse linjene vil den andre nasjonale klimatilpasningsplanen bli presentert, inkludert det nasjonale klimaobservasjonssystemet og utviklingen av konsekvensindikatorer.

- Styrke de eksisterende deltakelsesmekanismene med en borgergruppe for klimaendringer som skal ha samme antall kvinner som menn, og vil omfatte deltagelse av unge mennesker.

- Fremme overgangen av landets industrimodell og servicesektor gjennom rettferdige overgangsavtaler og tilhørende tiltak.

Erklæringen reflekterer behovet for å vedta en sirkulær økonomi. Det blir også en overordnet avfallslov som skal løse problemet med engangsplastikk, for å oppnå "null avfall" i 2050.

Dessuten et  vedtak av en lov om bærekraftig mobilitet og finansiering av offentlig transport.

Det understrekes også at det haster for kommuner med mer enn 50 000 innbyggere med å etablere lavutslippsområder

Før 2021 skal en strategi for bærekraftig turisme i 2030 bli presentert. Dette for å øke sektorens motstandskraft mot klimaendringer