Klimaendringene gir stort utslag på vær, fuglearter og fiskearter på Kanariøyene

30 nye fuglearter, sardiner og andre fiskearter forsvinner nordover, fire ganger så mange hetebølger, mye mindre nedbør og orkaner som kommer nærmere og nærmere.

Kanariøyene r et av områdene i Spania som er mest sårbar for klimaendringene. Foto: Jeff Schmaltz LANCE_EOSDIS MODIS Rapid Response Team/NASA

Av: Redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

Det er noen av virkningene klimaendringene har påført Kanariøyene de siste ti årene.

I tillegg er det flere store og voldsomme skogbranner.

Kanariøyenes minister for økologisk overgang, kamp mot klimaendringer og territorial planlegging, José Antonio Valbuena, fortalte dette i et forum arrangert av avisen La Provincia og Naturgy i går, mandag.

De nye tropiske fuglene som har dukket opp er heldigvis ikke invaderende arter, og kan dermed få lov til å etablere seg, ifølge ministeren.

Mer urovekkende er det at en del fiskearter trekker nordover mot kaldere vann, slik som sardinene, og det påvirker fiskegrunnlaget på Kanariøyene. Det dukker også opp tropiske fisker som ikke har vært her før.

Ministeren syns det er  alarmerende at orkanene Atlanterhavet, som hittil nesten uten unntak har styrt klar av Kanariøyene med god margin, kommer nærmere og nærmere.

Vannforsyningen er også truet fordi det kommer mindre nedbør som kan fylle akviferreservoarene nede i bakken.

På La Palma, hvor det trengs mye vann til banandyrking, er dette spesielt urovekkende.

Skogbrannene på Kanariøyene i år har gitt like store CO2-utslipp som Fuertevnturas og Lamzarotes samlede kjøretøypark slipper ut i løpet av et år.

Kanariøyenes egne utslipp av CO2-ekvivalenter utgjør bare 0,035 prosent av de totale utslippene i verden og 3,38 prosent av Spanias utslipp.

13 millioner tonn slippes ut ærlig på Kanariøyene.

Likevel kan Kanariøyene ikke lukke øynene for klimakrisen, men må handle kraftfullt, raskt og ambisiøst, vi har ikke tid til å vente, sa ministeren i sitt innlegg på forumet.

Alle må bidra ti å få ned utslippene, sa han videre.

Den kanariske regjeringen vil fremme lover om klimaendringer, sirkulær økonomi og biologisk mangfold av naturarv. samt en energiovergangsplan, og vil gjennomgå markloven som de viktigste tiltakene for å håndtere klimakrisen.

Målinger som gjørs på fjellet Teide på Tenerife viser at CO2-innholdet i atmosfæren har steget fra 320 ppm (milliontedeler) på 196+tallet til 415 ppm nå. Det er konsistent med målinger som gjøres i Hawaii.

Slik sponser du Canariajournaleen

Setter du pris på å lese Canariajournalen?

Vi har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og dermed gratis tilgjengelig for alle.

Driften finansieres med annonseinntekter, uten noen form for annen støtte.

Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre på denne måten:

Bli frivillig, personlig sponsor, Vipps fra norsk mobil eller Swish fra svensk mobil en valgfri slant med penger:  

Vipps: 95 74 94 69.

Swish: 070 2314 263.

Pengene går til produksjon og innkjøp av redaksjonelt innhold, samt forbedringer.

På forhånd takk for din støtte!

Tags