Ingen endring i reiserådene for land utenfor Norden

CORONA-KRISEN: Den norske regjeringen åpner 15. juni for reiser til områder i andre nordiske land hvor det er lav smitte, men fraråder fortsatt andre utenlandsreiser.

Dette har man ikke sett på lenge: Et Norwegian-fly på Gran Canaria lufthavns rullebane. Arkivfoto: Canriajournalen

En ny avklaring om reiser til land utenfor Norden kommer innen 20. juli, sa statsminister Erna Solberg på en direktesendt pressekonferanse i dag, fredag.

Dermed blir det fortsatt frarådet å reise til Spania, inkludert Kanariøyene. Dette er altså ikke et forbud, men en fraråding, og det er karantenekrav ved retur til Norge. De fleste forsikringsselskapene som opererer i Norge har heller ikke reiseforsikring som gjelder i land hvor myndighetene fraråder reise.

1. juli, fjerner Spania karantenekravet for utlendinger som ankommer landet.

Flere uavklarte faktorer

Et spørsmål som også påvirker muligheten for å reise til Kanariøyene i sommer, er tilgangen på flyreiser, pakkereiser og overnatting på Kanariøyene, i og med at det slett ikke er sikkert at alle flyselskaper og hoteller finner det lønnsomt å gjenåpne i sommer.

Presseansvarlig Andreas Hjørnholm  i Norwegian opplyste til Canariajournalen 9. juni at selskapet venter en avklaring om utenlandsflyvninger i løpet av noen dager.

Ønsker strengere smittevern

Det er heller ikke helt avklart ennå hvordan Kanariøyene og Spania håndterer smittevern for flypassasjerer fra utlandet.

Kanariøyenes regjering har uttrykt et ønske om PCR-testing for covid-19 i avreiselandet innenfor 72 timer før avreise. Spanias regjering har sagt seg villig til å studere denne muligheten.

Hvis det ikke lar seg gjøre, kan det bli aktuelt å gjennomføre testingen når turistene ankommer Kanariøyene, sa Julio Pérez, talsmann for regionsregjeringen, under en pressekonferanse  torsdag kveld etter et parlamentarisk møte der dette ble debattert.

Dette ble også gjentatt til Radio Club Tenerife av Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, i dag, fredag.

Obligatorisk corona-testing

Torres sa også at det vil bli gjort fra 1. juli, og at det bør bli obligatorisk for alle som ankommer.

Ifølge Torres koster det cirka 20 euro å gjennomføre en PCR-analyse på Kanariøyene. Det er foreløpig uklart hvem som skal dekke denne kostnaden.

Torres sa også at den regionale regjeringen vil fortsette å kjempe for corona-testing i avreiselandet.

Presidenten skal ta opp spørsmålet på nytt i et videomøte med Spanias statsminister, Pedro Sanghez, på søndag.

Usikkert om alarmtilstand avsluttes tidlig

Det som også ble debattert i går, er muligheten for at Kanariøyene kan velge å gå ut av den nasjonale alarmtilstanden før 21. juni, når den avsluttes i hele landet.

Dette ble det ingen konklusjon på etter at det kom frem betenkeligheter.

Det kan bli aktuelt for Kanariøyene å først innføre særskilte, regionale smitteverntiltak  for lutfthavner, båthavner, badestrender og fester for tiden som kommer etter at alarmtilstanden er avsluttet, ifølge Perez.

Torres uttaler i dag i et intervju med RNE at Kanariøyene er i posisjon til å gå ut av alarmtilstanden og inn i "den nye normaltilstanden" når som helst, men han vil ikke forhaste seg. 

Varmekamera er på plass

Varmekamera som måler kroppstemperaturen på flypassasjerene er nå installert i ankomsten på kanariske lufthavner.

Hvis det blir registrert høy kroppstemperatur, blir passasjeren tatt til et eget område for en nærmere helsesjekk. og plasseres eventuelt i isolat.