Slik blir den nye normaltilstanden i Spania

CORONA-KRISEN: Tirsdag skal en ny lov for Spanias nye normaltilstand, som starter etter at alarmtilstanden avsluttes 21. juni, vedtas av regjeringen.

Det blir maskepåbud også etter at Spanias nasjonale alarmtilstand avsluttes. Foto. Sanidad Gobcan

Den nye normalen skal gjelde til den offisielle helsekrisen er over, det vil si til det finnes vaksine eller effektive medisiner mot covid-19, har regjeringen kunngjort.

Her er hovedtrekkene i lovutkastet, som presenteres søndag 7. juni:

- Loven regulerer forebygging og begrensing av smitten, og koordinering av smittetiltak.

- Påbud av ansiktsmasker for alle over seks år på offentlige veier, og på offentlige steder innendørs og utendørs, samt i transportmidler, så sant det ikke er mulig å garantere at en sikkerhetsavstand på to meter mellom mennesker kan holdes.

- Opptil 100 euro i bot for brudd på maskepåbudet.

- Salg av operasjonsmasker som ikke er individuelt pakket kan kun gjøres på apoteker.

- Arbeidsplasser må organiseres slik at sikkerhetsavstanden kan overholdes, og i skiftordninger for å unngå at det er for mange på jobb samtidig.

- Rengjøring og desinfisering av arbeidsplasser i henhold til anbefalinger fra myndighetene, smittevernutstyr, såpe og håndsprit for ansatte. Dette gjelder også utdanningssenter, kommersielle virksomheter, sosialboligsenter, hoteller og restauranter.

- Eldreboliger må ha en prosedyre for covid-19-utbrudd, og tidlig detektering for beboere og ansatte. 

- Offentlig transport må regulere bruk av sitteplasser og passasjervolum, slik at sikkerhetsavstanden kan overholdes.

- For passasjertransport med identitetsregistrering og setenummer, må kontaktinformasjonen for passasjerene bevares i minst fire uker.

- Direktoratet for handelsflåten blir gitt autoriteten til å regulere internasjonal maritim transport i spanske farvann, og skal se til at sikkerhets- og sanitære tiltak settes i verk og kontrolleres for passasjertransport på ferger og cruiseskip.

- Produsenter og distributører av medisiner som er essensielle for covid-19, må fortsette å rapportere lagerbeholdningen, hvor mye som er  distribuert den siste uken, og kommende produksjonssatser til helsedepartementet. De må også garantere leveranser som dekker forbruket til enhver tid.

- Produsenter og distributører av smittevernutstyr og håndsprit må garantere at de til enhver tid kan dekke forespørselen.

- De autonome regionene må garantere kapasiteten av helsepersonell.

- Tidlig detektering av smitte blir obligatorisk.

- Regionenes helsetjenester må garantere at alle covid-19-tilfeller diagnostiseres på alle nivåer av helsetjenester, særlig i primærhelsen, med PCR-tester eller tilsvarende metoder, så snart som mulig når symptomer har blitt oppdaget.