18,5 milliarder euro skal løfte Kanariøyene ut av århundrets verste krise

Corona-krisen: – Tidenes verste krise banker på Kanariøyenes dør, uttalte regionens president, Ángel Víctor Torres, på tv lørdag etter signering av en storpakt for å løfte regionen ut av krisen.

En historisk tverrpolitisks pakt ble signert i parlamentet lørdag. Foto: anutry

Pakten har et kostnadsoverslag på drøyt 18,5 milliarder euro for å klare denne oppgaven.

Den er historisk i sitt omfang:

Pakten er inngått mellom nesten alle de politiske partiene unntatt høyrepartiet PP, og sentrum-høyrepartiet C.  Med på laget er den regionale regjeringen, alle øyrådene, alle kommunene, arbeidstakerforeninger, næringslivets interesseforeninger og flere andre, relevante institusjoner, etater og interesseorganisasjoner.

Samlet innsats

Det uttalte formålet med pakten er å få alle til å gå i samme retning for å løfte Kanariøyene ut av krisen økonomisk og sosialt.

På en direktesending på Television Canarias på lørdag i anledning Dia de Canarias, Kanariøyenes dag, sa Torres at disse ukene har vært den verste stormen denne generasjonen kanariere har gått gjennom. (Med referanse til corona-pandemien. Red anm.)

Torres advarer om at flere vanskelige uker og måneder kommer, fordi pandemien har slått hardt mot økonomien, men han er overbevist om regionen vil restitueres, selv om veien blir lang og full av kurver.

Pakten er et fundamentalt verktøy

Pakten for sosial og økonomisk reaktivering, som den heter, er en nøkkelfaktor i dette, ifølge Torres.

Han understreker at hovedmålet med pakten er å beskytte de mest sårbare i samfunnet, styrke vesentlige tjenester, og bevare og utvide produktiviteten.

Kostnadsfordelingen

Av de over 18,5 milliarder euroene som pakten innebærer av kostnader, er fordelingen slik:

  • 1960 millioner har utspring i øyrådene.
  • 2273 millioer har utspring i kommunene.
  • 7207 millioner har utspring i den regionale regjeringen.
  • 3163 millioner har utspring i den spanske sentralregjeringen.
  • 3919 millioner har utspring i private fond.

Rammeverk

Pakten setter rammer på hovedforpliktelsene og de generelle konsensuslinjene. Det er også definert en plan med spesifikke tiltak, og en budsjettramme som skal godkjennes i parlamentet.

Pakten omhandler også krav overfor den spanske regjeringen , og refererer til regionens rettigheter og privilegier, og hvilken akse samspillet mellom stat og region bør dreie rundt for å garantere at rettighetene ivaretas på like vilkår som resten av landet.

Et bakteppe for utfordringene Kanariøyene står foran, er at de er den regionen i Spania som er hardest økonomisk rammet av corona-krisen.

Dette på grunn av den store avhengigheten av turismen, som utgjør over en tredel av bruttonasjonalprodukt.

4 av ti jobber fins i turismen, og seks av ti fins i tjenestesektoren, understreker Torres.